Kunstwerk Harks - De Wit

Onthulling kunstwerk Harks-De Wit

Dook Harks ziet de gelijkenis in het profiel van zijn vader.

Kunstwerk van Harks-De Wit in voortuin bij Huize Sele
Op zaterdag 7 juni om 16.00 uur is onder grote belangstelling het kunstwerk voor het duo Harks & De Wit in de voortuin van Huize Sele aan de Blaarthemseweg onthuld.


Filmverslag van de onthulling door Cees Maasdijk

Na het openingswoord door Thieu Vlemmix zorgde L’Union Fraternelle met “Arosa” voor een eerste muzikale bijdrage. Het talrijke publiek werd daarna verrast met de bekende sketch “Sientje” van het duo. Mientje Kuypers en Siraar de Wit Jr. deden oude tijden herleven.


Ook L’Union Fraternelle leverde een bijdrage

De totstandkoming
Twee jaar geleden hebben
 Jan Bressers, Leo Loijen, Leo Moonen en Thieu Vlemmix een comité opgericht dat met succes heeft geijverd voor de totstandkoming van dit kunstwerk. Hierbij werden zij gesteund door financiële ondersteuning van Zeelsters sponsoren, in het bijzonder Baetsen Groep, Eliëns Car Wash, Mark de Wit, het SAZ, Wijkplatform Zeelst en Z73 en de beide families. En dus kon onze plaatselijke kunstenaar Wil Dams aan de slag: hij heeft tegen een schappelijke prijs een mooi kunstwerk ter ere van het duo gemaakt.


Mientje Kuijpers als Sientje, bijgestaan door Siraar de Wit Jr

De onthulling
De officiële onthulling werd gedaan door Dook Harks en Siraar de Wit Jr. Er was een luid applaus voor de kunstenaar Will Dams als waardering voor de wijze  waarop hij het duo en hun betekenis voor de Zeelster gemeenschap had weten vast te leggen.


Siraar de Wit Jr en Dook Harks (r) onthullen het kunstwerk

De film op DVD
De activiteiten buiten werden afgesloten met een tweede optreden van L’Union Fraternelle met de mars “L’Unions Glorie”. Binnen, in de recreatiezaal van Huize Sele kon, onder het genot van een kop koffie en/of een drankje, nog worden gekeken naar de film die Ad Dams maakte in samenwerking met Zeelst Schrijft Geschiedenis van een optreden van Siraar de Wit Jr, met liedjes en sketchjes van het duo. Uiteraard zorgde Siraar Jr. ook nog voor een live optreden. De DVD van de film is voor belangstellenden verkrijgbaar. Lees daarvoor de informatie onderaan.

Terug in de jaren na de Tweede Wereldoorlog
Als halverwege de veertiger jaren de Tweede Wereldoorlog goed en wel is afgelopen, komt het dorpsleven in Zeelst weer op gang. De mensen werken hard om hun leven op orde te krijgen en de ellende achter zich te laten. Maar al gauw komen er ook initiatieven op het culturele vlak tot stand. En daarmee gaat Zeelst een bruisend  verenigingsleven tegemoet, zoveel is snel duidelijk!


Het duo
1946: Het is de tijd waarin de komieken Janus Harks en Siraar de Wit elkaar via de harmonie L’Union Fraternelle en het toneel (Onderling Kunstgenot) vinden. Het klikt meteen geweldig. Ze winnen als duo regionale concoursen en groeien binnen luttele jaren uit tot een regionale topper. De formule van liedjes en satire – met het duo en in de rol van twee vrouwen – slaat in als een bom. Ruim 20 jaar achtereen zijn Janus en Siraar, bij bruiloften, partijen en op de grote bühne, dan ook veelgevraagde artiesten; een zeer gewild succesnummer in het Brabantse, maar zelfs tot in België. Het programma stellen de ‘grappenmakers’ zelf samen, ze schrijven eigen liederen en tientallen sketches. Als gangmakers zijn ze de grote attractie tijdens de bekende Bonte Avonden van de harmonie, met liedjes van eigen bodem en voordrachten welke stijf staan van kostelijke satire, met de dorpspolitiek als kop van jut.


Harks bij een optreden ‘aan huis’ bij een 40 jarige bruiloft

Improvisatie
Legendarisch zijn in de vijftiger jaren de Philips Personeelsavonden, waarbij het publiek regelmatig nauwelijks tot bedaren komt. Soms gebeurt dat ook, nadat er iets gruwelijk mis is gegaan. Maar zelfs dan gaan ze kolderiek ten onder. Zoals de keer dat Siraar, tijdens het waaghalsnummer met de brommer, teveel gas geeft, het podium af raakt en in de orkestbak belandt… na een kort schrikmoment zonder gewonden, denkt iedereen dat het een komische scene is. Lachen dus. De meest bijzondere kwaliteit van ‘de grote twee’, is misschien wel hun improvisatietalent.


De ‘brommer-act’ in het Philips Ontspannings Centrum in Eindhoven in de jaren 50

Maatschappelijke bijdrage
Echt fout gaat het met hun aangeboren gevatheid eigenlijk nooit. De ene (Janus), is doorgaans de uitgelaten grapjas, schalks en met doorgaans een twinkeling in de ondeugende ogen. De andere (Siraar), de droogkomiek met een formidabele timing en de gave om goede teksten te schrijven. Een nagenoeg volmaakte combinatie. Cultureel en maatschappelijk dragen ze aanmerkelijk bij aan het bloeiende dorpsleven van Zeelst. Janus o.a. in de harmonie, het toneel, 50 jaar als lid van de Herwonnen Levenskracht, zijn Kempische rol als Zwarte Piet en 12 jaar als Prins carnaval in…jawel, Huize Sele. Siraar richt onder meer de toneelvereniging Onderling Kunstgenot op, duivenvereniging Vredesduif en voetbalvereniging UNA. En hij maakt daarnaast als bestuurslid deel uit van Harmonie L’Union Fraternelle.


De Wit (l) en Harks (r) te midden van hun medespelers van een toneelstuk

Succesnummers
In beste herinnering blijven de grote succesnummers. Hilarisch zijn ze als vrouwelijk duo in ‘Mijne Mina’, aandoenlijk is ‘Pietje de schooljongen’. Vermakelijk zijn ook ‘Ouwe stumper’, het magische ‘Van der Steen met zijn derde been’ en de meezinger ‘Hup menneke d’n ouwe tijd’ etc.. Maar met deze summiere opsomming doen we de volkskomieken zonder meer te kort.


DVD ‘Siraar – Over het duo Harks en De Wit’
Bij gelegenheid van deze onthulling van het kunstwerk ‘Harks-De Wit’ heeft Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis samen met initiatiefnemer Ad Dams, ook een DVD samengesteld met opnames van bekende liedjes en voordrachten, ingezongen door Siraar de Wit junior, onder de noemer opdat men niet vergete. Een huldeblijk en tegelijk een herinnering aan die goeie ouwe tijd.

Speelduur 60 minuten, uitgave juni 2014
Prijs: € 10