Boek

Die van Zeelst, een onbuigzaam volk

De familie Tops, omstreeks 1934. Hun boerderij stond op Djept 2, nu Polderstraat 68.


Die van Zeelst, een onbuigzaam volk

Thieu Vlemmix

Op 20 oktober 2008 bezoeken spontaan ongeveer 130 Zeelstenaren de presentatie van het boek ‘Verloren dorp’. Toch heeft slechts een klein en select gezelschap vooraf een officiële invitatie ontvangen. Verder komt er geen uitnodiging aan te pas. De Zeelster tamtam heeft dus zijn werk gedaan! Het decor is prachtig: de bibliotheek van Veldhoven. Op de achtergrond ziet de oude leermeester Jacques Cuypers dat het goed is. Grard Snelders brengt als inleider namens de Stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis de toehoorders in extase, met onvervalst Zilsterse opmerkingen. De reacties bij het verschijnen van dit eerste boek over de Zeelstenaren van toen, zijn enthousiast. Na de eerste druk komt er al snel een tweede en daarna nog een derde.

Nu is er het onvermijdelijke vervolg ‘Die van Zeelst, een onbuigzaam volk’ met nog veel meer bijzondere verhalen van de voorbije tijd. In de hoofdrol mensen van dat aparte ras. Zo blazen twee 90-jarigen (!), Cor Senders en Jan van Beers, het stof van de geschiedenis, met hun nooit eerder opgetekende verhalen. Verwikkelingen rond de grote volkskomieken Janus Harks en Siraar de Wit worden uitgebreid beschreven. De Guld komt aan bod, de voetbalclub, de hermenie enz.
Er is eveneens ruim aandacht voor de boeren, met prachtige fotoís. De tijd van de goei kamer en van de opkamer, het bakhuis en de schelft. Van de drie kappers: van Keulen, Bettgens en van der Maden. Van bakers, zoals Mina van Gool. Van veul keinder. Van ‘s mergus kuikes of spek in de pan en soppe. De Brabantse poffers, de mensjester broek, de honderden sigarenfrotters, van lamentere, klazinere, griesele, de kreuge en de scharesliep. De plee ofwel ut huiske. De sleddoek. Maar altijd gaat het over die eigenwijze, taaie en interessante mensen. Onze voorouders. Een onbuigzaam volk.

226 pagina’s, vele foto’s, uitgave okt 2010
Prijs € 18