Boek, Lezing

Boekpresentatie ‘Die van Zeelst’

Thieu Vlemmix leest voor uit zijn nieuwste boek 'Die van Zeelst, een onbuigzaam volk'.

Woensdag 13 oktober om 15.00 uur vond in de Bibliotheek van Veldhoven de presentatie plaats van een nieuw boek over Zeelst: ‘Die van Zeelst, een onbuigzaam volk’ van Thieu Vlemmix. Net als zijn vorige boek ‘Verloren Dorp’, gaat ook dit boek over markante Zeelstenaren en het leven van toen.

Het begin van het boek speelt in 1921, wanneer Zeelst als zelfstandige gemeente ophoudt te bestaan en opgaat in de groot-gemeente Veldhoven. Die van Zeelst zijn het er niet mee eens maar wat moeten ze.

De 90-jarigen Jan van Beers en Cor Senders komen uitgebreid aan het woord. Zij vertellen de geschiedenis van de toneelverenigingen ‘Onderling Kunstgenot’ en ‘Nooit Gedacht’. Ook de populaire Zeelster dorpskomieken Janus Harks en Siraar de Wit staan nog eens in de schijnwerpers.

In het boek komen ook de grote verenigingen uit Zeelst met een rijke historie aan bod, zoals de harmonie, voetbalvereniging UNA, de gildes en bijzondere volksfiguren die van deze verenigingen deel uitmaakten. Ook wordt een impressie gegeven van het (boeren)leven zoals het er in Zeelst in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, aan toeging.

Het boek telt 226 bladzijden en bevat een honderdtal foto’s met mooie sfeerbeelden uit vroeger tijd. Daaronder heel bijzondere foto’s van Zeelster mannen die tijdens de tweede wereldoorlog in Duitsland waren te werk gesteld.

Het boek kost € 18,00 en is ook verkrijgbaar bij Boekhandel Bruna in de City-Passage en bij Sigarenspeciaalzaak Dillen aan de Pleintjes, beide in Veldhoven.


De boekpresentatie werd door ras-Zeelstenaar Grard Snelders verzorgd.

Voor de muzikale omlijsting zorgde het orkest Jan En De Vrolijke Jongens, met Jan Vingerhoets en Cor Dillen accordeon, Cor van Delft, drums, Wim Baselmans, gitaar, Phiel Hermkens, keyboard en Toon Wouters zang.

Het eerste exemplaar van het boek werd onder grote belangstelling aangeboden aan twee 90-jarigen, Jan van Beers en Cor Senders. Met hun verhalen hebben zij een bijzondere bijdrage aan het boek geleverd.

Voor een fleurige aankleding van het geheel zorgde nationaal kampioen Bart van Gerwen van dahliavereniging de Jonge Stek.

foto’s: Jos Kastelijns en Lia Verheijen