Boek, Expositie

Fototentoonstelling Zeelster Nijverheid

Op de tentoonstelling brengt de heer Baeten uit Valkenswaard het ambacht van het sigarenmaken weer tot leven.

Fototentoonsteling ‘Zeelster Nijverheid’ en boekpresentatie op 16 mei in Gemeenschapshuis ‘t Patronaat. Expositie en boek geven een overzicht van de nijverheid uit het verleden en de bedrijven die in Zeelst zijn of waren gevestigd.


De voorzitter van de Stichting, Frank van der Maden, heet de genodigden welkom.Frank van der Maden bedankt Kees Egelmeers voor het vele werk wat is geleverd binnen de commissie nijverheid, bij het tot stand komen van het boek en de tentoonstelling.


Ook bedankt Frank de vormgever van het boek, Jan Keeris.


Sjef van der Velden geeft als “meesterknecht” op de sigarenfabriek Velasques uit Meerveldhoven, zijn kijk op de Zeelstenaren: een apart slag volk, met een eigen taal.


Sjef heeft van zijn vader Jan van der Velden wel begrepen dat de sigaren van d’n Das net iets beter waren dan die van d’n Duc uit Zeelst.


Het eerste exemplaar van het boek over de Zeelster nijverheid mocht Sjef overhandigen aan Felix de Vries, voor zijn vele verdiensten voor de Stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis.

Op de tentoonstelling is de heer Baeten uit Valkenswaard regelmatig aanwezig zijn om het vak van sigarenmaken te laten zien en al werkende, uitleg geven over het vak.


Aandachtige toeschouwers: Kees Koks, Jan Roosen en Peer van de Munckhof. Op de achtergrond vader en zoon Verhagen van Verhagen Grafische Media, de drukker van het boek.


Siraar de Wit, ooit als wever begonnen bij het weverijtje van Bazelmans-Habraken op de Heuvel in Zeelst, zorgt voor een vrolijke noot.