Boek, Expositie

Het boek Zeelster Cafés is klaar!

Café De Kleine Man aan de Kapelstraat

Het bijna zover. Op zaterdag 28 september a.s. wordt het eerste exemplaar van het boek gepresenteerd. Rond deze presentatie zijn nog tal van activiteiten in de cafés en bij het kiosk georganiseerd.

Boekpresentatie ‘Zeelster Cafés’
Op zaterdag 28 september om 14.00 uur vindt in cafézaal Sint Joris de presentatie plaats van het boek ‘Zeelster Cafés’. Het boek is een uitgave van de Stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis die, na de Middenstand, het Boerenleven, het Kerkelijk leven, en de Nijverheid, in amper 10 jaar tijd nu alweer het vijfde volwassen historische boek over het leven in het kerkdorp Zeelst produceert. De boekpresentatie zal worden verzorgd door de voorzitter van de Stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis, Frank van der Maden.

Exposities van historische foto’s in alle cafes
Rondom de presentatie is er in alle betrokken cafés een tentoonstelling met historische fotocollages van de panden in kwestie; in Sint Joris worden ook de foto’s getoond  van de cafés welke inmiddels niet meer bestaan.

Prachtig boek
‘Zeelster Cafés’ bevat een overzicht van de meer dan 50 (!) cafés en brouwerijen, met verhalen over markante kasteleins als Pietje van Keulen, Pietje en Dimph Boogers, Willeke van Gestel, Jan Lukken, Gradje en Noud Scheepers, Driekske Kuipers (De Kleine Man) en anderen. Daarnaast verschaft het een veelheid aan andere informatie over alle Zeelster cafés van vroeger (vanaf 1750) en nu. Tevens zijn er de verhalen en anekdotes over hun bezoekers en over de verenigingen die er hun thuis hadden. Zoals de gilden, handboog-, muziek-, toneel-, duiven-, konijnen-, rij- en biljartverenigingen, tot aan de hedendaagse (zaal)voetbal- en dartclubs. De 230 bladzijden zijn overvloedig geïllustreerd met (nostalgische) foto’s uit het rijke caféleven van Zeelst; in dat laatste opzicht heeft het dorpse Zeelst een reputatie op te houden!

5 eurokorting in voorverkoop
De verkoopprijs van het boek is 24,95 euro; bij voorintekening tot aan 28 september is er echter een korting van 5 euro.

Kunstmarkt & meer
Op de heuvel bij en op het kiosk zijn er op deze zaterdagmiddag nog tal van activiteiten.
Vanaf 13.00 uur zullen een twintigtal Veldhovense kunstenaars van Kunst in ‘t Rond een kunstmarkt houden met kramen rondom de kiosk.
Harmonie L’Union Fraternelle en de slagwerkgroep zullen tot 13.45 uur een optreden verzorgen.
Aansluitend zal wethouder Nicole Raemakers een woordje houden over de voortgang van de renovatie van de kom van Zeelst.
Om 14.00 uur vervolgens de boekpresentatie in zaal Sint Joris plaats over de Zeelster Cafés. Ook het Wijkplatform Zeelst zal zich daar presenteren
Om 15.00 uur treedt het O.L. Vrouwegilde op bij het kiosk.
Om 16.00 uur verzorgen de DéDé-Dancers daar een optreden.
Het einde van de kunstmarkt is om 17.00 uur. Vanaf 18.00 uur is de heuvel weer vrij voor het verkeer.