Boek, Uit de pers

‘Is deze kaart al gelopen?’

De Heuvel rond 1916

Verzameling ansichtkaarten uit Zeelst in boekvorm

Heemkundekring vervult postuum wens van voormalig voorzitter Frank van der Maden met de uitgave van het boek ‘Post uit Zeelst’. De Veldhovense filmhistoricus, archivaris en heemkundige Frank van der Maden wilde het al lang: een boek maken van zijn verzameling prentbriefkaarten uit Zeelst.

Dat boek is er nu. Hij was fervent verzamelaar van deze ansichtkaarten. Jarenlang bezocht hij beurzen en zocht daar naar kaarten uit zijn geboortedorp. Van der Maden overleed op 20 december 2016 voor hij met de heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis, waar hij voorzitter van was, een boek had kunnen maken van zijn verzameling. Met de presentatie van het aan Van der Maden opgedragen fotoboek Post uit Zeelst – een verzameling nostalgische prentbriefkaarten met een verhaal – op 25 november vervult de heemkundekring deze wens alsnog.

De meeste foto’s op de kaarten zijn zwart-witfoto’s van straten of karakteristieke plaatsen zoals de kiosk, kerk, het oude klooster en de molen. Ook een serie kaarten van Piroc maakt deel uit van het boek. De oudste kaarten uit het boek zijn uit begin van de twintigste eeuw en komen voornamelijk van fotograaf Jan Bijnen uit Waalre.

In de jaren zestig brachten verschillende winkeliers, zoals Van Santvoort en Van Keulen, series ansichtkaarten uit. In het boek zijn niet alleen de voorkanten, maar ook de achterkanten van de kaarten opgenomen. “Frank vroeg altijd: ’Is hij gelopen?’ (gebruikt, red.)”, aldus Jan Bressers die samen met Mieke Hurkx het boek samenstelde. “Frank zei altijd dat het om de achterkant gaat. Waarom stuurt iemand zo’n kaart?”

Het meest trots zijn ze dat ze het verhaal van de hut van Peerke van Brussel hebben achterhaald. Zou hij nu zeggen: ‘Is dat jullie gelukt?’ vragen Hurkx en Bressers zich hardop af.

We zaten vaak te spiegelen: ’Hoe zou Frank het gedaan hebben?’

Het is geen gemakkelijke opgave om het werk van iemand af te maken die overleden is. Bressers: ”Dan zeiden we tegen elkaar: ‘Hadden we niet meer aandacht moeten schenken aan Jantje Bijnen?’ Dat is de fotograaf uit Waalre die veel ansichten uitbracht, en waar Frank misschien meer aandacht aan geschonken zou hebben.” Hurkx: “We zaten vaak te spiegelen: ’Hoe zou Frank het gedaan hebben?’ Soms doe je in je enthousiasme dingen naar je eigen inzicht. Dan is het klaar en denk je: hebben we het wel goed gedaan? Maar vooral Jan weet wel hoe Frank het zou willen. Hij is er in onze gedachten steeds bij geweest.”


Het kaartje met een foto van de Heuvel rond 1916 en wel heel summiere adressering werd toch bezorgd.

Hurkx hoopt dat mensen die het boek kopen ook echt goed kijken naar de kaarten: ”Elke keer ontdek ik zelf ook weer nieuwe dingen.” De presentatie van het boek vindt plaats op zaterdag 25 november in Ontmoetingscentrum Zeelst, Sele 21 van 15.30 tot 17.00 uur.

Eindhovens Dagblad, 14 november 2017