Een viertal artikelen door Frank van der Maden, gepubliceerd in De Ahrenberger in de aanloop naar de presentatie van boek en expositie ‘Jacques Cuijpers, een veelzijdig meester’ op 11 december 2014.
Aflevering 1
Jacques Cuijpers, een veelzijdig meester
Jacques Cuijpers is een onderwijzer in hart en nieren. Oorspronkelijk komt hij uit Neeritter (Midden-Limburg). Daar raakt hij al op jonge leeftijd in de ban van het lesgeven. Op zijn negentiende gaat hij als hulponderwijzer aan de slag in Venlo. Na aanstellingen in Hunsel, Helmond en Heel volgt op 32-jarige leeftijd zijn benoeming tot hoofd van de lagere school in Zeelst. Hij voelt zich er zo thuis dat hij er tot na zijn pensionering blijft.
Cuijpers is een aimabel man die snel aansluiting vindt bij de plaatselijke bevolking. Zijn muzikaal talent komt goed van pas. Al snel wordt hij dirigent van het kerkkoor en lid van de harmonie. Daarnaast is hij zeer taal- en spreekvaardig. Ook kan hij goed organiseren, zoals blijkt uit allerlei festiviteiten die door hem worden opgeluisterd met teksten, toespraken en liederen.
Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van L’ Union fraternelle maakt hij zelfs een gedicht van meer dan 500 regels. Alle hoofdrolspelers tijdens de oprichting en allerlei saillante details van de eerste vijfentwintig jaar komen aan bod. Hij draagt het zelf voor tijdens de feestavond op 29 december 1896.
Cuijpers is niet alleen een aimabel maar ook een gelovig man. Bovenal vereert hij O.L. Vrouw ter Eik in Meerveldhoven. Hij maakt prachtige kalligrafieën van de oude bedevaartskapel en ook enkele boekjes. Daarin geeft hij uiting aan zijn geloof en schrijft hij over de geschiedenis van dit bedevaartsoord, over de parochie (Zeelst-)Meerveldhoven en over de inwijding van de nieuwe kerk in 1889. Voor die laatste gebeurtenis maakt hij een aantal chronogrammen, hele korte gedichtjes waarin een jaartal verborgen zit. Een populair tijdverdrijf in die dagen.
In 1908 loopt heel Zeelst uit om Cuijpers te feliciteren met zijn 25-jarig jubileum als hoofd van de school. Enkele jaren na zijn pensionering in 1913 verhuist hij naar Meerveldhoven. Op zijn zeventigste neemt hij zijn intrek bij de zusters in Veldhoven-dorp. Daar overlijdt hij op 16 februari 1926 op 75-jarige leeftijd.
Cuijpers is ook nog actief geweest op allerlei andere terreinen, met name de volkskunde en de kalligrafie. Daarover meer in de volgende afleveringen.