Boek

Nieuw fotoboek ‘Post uit Zeelst’

Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis presenteert een nieuw fotoboek:
‘Post uit Zeelst, een verzameling nostalgische prentbriefkaarten met een verhaal’.

Boekpresentatie zaterdag 25 november
De presentatie van het boek vindt plaats op zaterdag 25 november  in Ontmoetingscentrum Zeelst, Sele 21. Het boek is na afloop van de presentatie vanaf 15.30–17.00 uur aldaar verkrijgbaar.

Vanaf 25 november is het boek ook verkrijgbaar bij:
Bruna, Citypassage, Veldhoven
Spar Walter, Kruisstraat, Zeelst

Meer dan een collectie fraaie ansichtkaarten
Het laat zien hoe de dorpskern van Zeelst, met de cafés rond de Heuvel, de kerk en het klooster zich vanaf 1900 ontwikkelt zonder het typische dorpse karakter te verliezen. Andere kaarten laten het straatbeeld in de jaren 60 zien, met televisiemasten, vuilnisemmers en een openbare telefooncel. Ook het Peter Zuidkamp en het PIROC komen in de ansichtkaarten weer tot leven.
Een bijzondere plek krijgt een oude prentbriefkaart van Peerkes hut. Voor het eerst met het verhaal van deze mysterieuze kluizenaar op de Zeelstsche Heide.
Korte verhalen over Januske de Post en de postkantoren van Adriaan de Bont en Leo Louwers completeren de rijk geïllustreerde schets van de Post uit Zeelst.

Post uit Zeelst
Een verzameling nostalgische prentbriefkaarten met een verhaal
120 pagina’s, verkoopprijs € 14,95

 

Heuvel
De uitgevers van deze kaarten zijn duidelijk geen heemkundigen. Zonder nader onderzoek wordt de Heuvel aangeduid als ‘Dorpstraat’ en ‘Kerkstraat’, want deze straten zijn immers in elk dorp wel te vinden. Rechts staat het bankje al klaar op de plek waar jaren later het terras van café Sint Joris zal floreren.

 

Blaarthemseweg
Zeelst wordt in deze tijd nog groter dan Veldhoven aangeduid op het plaatsnaambordje. Het eerste huis rechts is het postkantoor van Wouter de Bont. Een standaard grapje van Adriaan als iemand vier postzegels van 10 cent komt kopen is “… je mag er deze week ook vijf voor 50 cent”.

 

Peter Zuidkamp
Kinderen op de stoeprand bij de ingang van het militair kamp aan de Kruisstraat bekijken de militairen aan de toegangspoort. In 1979 koopt de gemeente Veldhoven het complex van Defensie en worden de kavels bij inschrijving verkocht aan particulieren. De huizen blijven grotendeels in de oorspronkelijke staat en de wijk krijgt de naam ‘Borghoutspark’.

 

‘Typisch kiekje uit Noord-Brabant’
Peerke van Brussel woont rond 1900 in een hutje ergens op de Zeelstsche Heide. Maar op de kaart staat: ‘Typisch kiekje uit Noord-Brabant’. Door de plaatsnaam open te laten kan de afzender namelijk zelf invullen voor welke Brabantse plaats hij deze situatie typerend vindt. Voor prentbriefkaartenhandel Bijnen betekent dit een groter afzetgebied voor de kaart. Na grondig speurwerk zijn we er uiteindelijk achter wie deze mysterieuze kluizenaar was en waar zijn hut stond.

 

Heuvel
De Heuvel rond 1916, links achter het kiosk op Heuvel 48 is nu het winkelpand van Tinus Merkelbach verrezen. Hij heeft er ondermeer een rijwielzaak en een benzinepomp. In de crisisjaren gaat Tinus failliet en neem Antoon van Santvoort het winkelpand over.

 

Heilig Hartbeeld
Foto genomen vanuit de voortuin van ‘Huize Selstadium’ in de Binnenweg, de burgermeesterswoning van Antonius Janssens, burgemeester van Zeelst van 1892 tot 1915. Het Heilig Hartbeeld tussen de bomen voor het schoolgebouw is een geschenk van de parochianen aan pastoor Kluijtmans bij zijn 40-jarig priesterjubileum in 1926.

 

Binnenweg
In het pand rechts bij de lantaarnpaal is kleermaker van Gerven gevestigd. Op de hoek Binnenweg-Molenstraat was kleermaker Baselmans gevestigd, nadien de zaak van kapper Van der Maden, het ouderlijk huis van onze oud-voorzitter Frank van der Maden. Hij bezocht jarenlang beurzen en markten op zoek naar prent-briefkaarten uit zijn geboortedorp. Die collectie ansichtkaarten vormde het vertrekpunt van het boek ‘Post uit Zeelst’.

 

Heuvel
Links het café ‘L’Union Fraternelle’ dat Grardje Scheepers in 1928 laat bouwen en dat 55 jaar ‘zaal Scheepers’ zal heten.