Boek, Expositie, Lezing

Wonen in Zeelst, vroeger en nu

In museum ’t Oude Slot werd op zondag 28 april in een speciaal programma rond dit thema het boek gepresenteerd over de geschiedenis van de voormalige ‘RK Woningbouwvereniging Sint Lucia’ (1920-1965).

  
Deze woningbouwvereniging bouwde begin jaren twintig van de vorige eeuw huizen in de Heuvelstraat en de Broekweg.

Presentatie van het boek
De ‘koestal’ van museum ‘t Oude Slot was helemaal gevuld met bewoners en oud-bewoners van de huizen van de voormalige woningsbouwvereniging. De tongen kwamen snel los bij het bekijken van de expositie van oude foto’s.

De middag werd geopend door de voorzitter van Zeelst Schrijft Geschiedenis, Frank van der Maden. Frank vertelde over het ontstaan van Zeelst Schrijft Geschiedenis, de projecten, presentaties en uitgaven van de stichting. Ook ging hij in gesprek met enkele oudere bewoners en oud-bewoners en dat ging al snel over de ‘goeie ouwe tijd’.

De schrijver van het boek, Leo Loijen, vertelde over woningbouwvereniging Sint Lucia en haar moeizame voortbestaan tot 1965. Daarna bood hij het eerste exemplaar van het boekje aan aan Noud van Beek. Vanaf 1920 wonen leden van deze familie in hetzelfde huis in de Heuvelstraat.


Noud van Beek krijgt het eerste exemplaar aangeboden door Leo Loijen.

Verder werd het woord gevoerd door wethouder Maarten Prinsen met o.a. volkhuisvesting in zijn portefeuille. Hij vertelde over de woningbouwplannen van Veldhoven op dit moment en de rol van de woningbouwcoöperaties daarin.


Frank van der Maden biedt een exemplaar aan aan wethouder Prinsen.


De sprekers werden afgewisseld door muziek van Ad Dams en vertoning van delen van de film van Zeelst uit 1967.

De presentatie werd georganiseerd door heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis in samenwerking met de buurtverenigingen van de Broekweg en de Heuvelstraat, het wijkplatform Zeelst en museum ‘t Oude Slot. Het DELA Fonds leverde een financiële bijdrage aan het project.


Ook de groepsfoto van de (oud-)bewoners mag niet ontbreken.