Expositie, Uit de pers

Expositie Cobbeek

Expositie over Veldhovens gehucht Cobbeek toen en nu
Erfgoedpunt Openbare Bibliotheek Veldhoven

“Cobbeek was tot in het midden van de vorige eeuw nog bezaaid met boerderijen en landerijen. In de vorige eeuw werd er nog een Merovingisch grafveld blootgelegd”, vertelt Piet Vermeulen van heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis over het eeuwenoude ruitvormige gehucht aan de rand van Zeelst. Hoe anders het er nu op die plek – de wijk Cobbeek in Veldhoven – uitziet, blijkt uit de expositie van de stichting van Vermeulen en de openbare bibliotheek in Veldhoven.

Vermeulen noemt de opzet van de tentoonstelling bescheiden. “Maar ze geeft een goed beeld van de geschiedenis van het gebied en de gebeurtenissen die er plaatsvonden. Zo staat het huidige politiebureau op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog, op 17 september 1944, door een geallieerd bombardement negentien burgers de dood vonden.” Oude en nieuwe situatie Op oude kaarten van het Kadaster uit 1832 wordt ingezoomd met foto’s van de huidige situatie. Op die manier weet de tentoonstelling oud en nieuw met elkaar te verbinden. De initiatiefnemers voor de expositie willen graag dat de tentoonstelling ervoor zorgt dat bezoekers meer weten over de geschiedenis van het feitelijke hart van Veldhoven, zo vertelt Vermeulen.

Vanaf zondag 10 januari tot eind april
De expositie is vanaf zondag 10 januari tot eind april te zien in de sectie Het Erfgoedpunt van de bibliotheek. Leden van de Stichting zijn op een aantal dagen aanwezig om de presentatie toe te lichten. Het gaat om de maandagen 19 januari en 6 april van 14.00 tot 17.00 uur en op de zaterdagen 24 januari, 14 februari en 7 maart van 10.30 tot 12.00 uur. Met de inrichting van deze expositie neemt de stichting het stokje over van het Regionaal Historisch Erfgoed. Deze verzorgde tot januari een tentoonstelling over de schoolmeesters Rijken uit Veldhoven Dorp (1861-1942) en Cuijpers uit Zeelst (1950-1926).

Eindhovens Dagblad – 3 januari 2009
Willem Hornman