De werkgroep Veldhoven 75 jaar Vrij kreeg dinsdag bezoek van Corrie Loijen (78). In expositieruimte De Verdieping van het gemeentehuis zag de Veldhovense zich terug als jong meisje op een banner van de expositie 75 jaar Vrijheid.
“Ik weet nog precies wat ik die dag aan had. Een bruin rokje en een truitje met geel en bruin”, zegt Loijen terwijl ze een jeugdfoto in zwart-wit van zichzelf terugziet op de banner. Op de beeldbepalende foto van de expositie poseert een trotse Corrie naast haar uitbundig versierde fiets. “Ik was een jaar of zeven, de fiets kreeg ik voor mijn eerste communie. De foto is gemaakt na een bevrijdingsoptocht. Mijn moeder had de fiets van voor tot achter volgehangen met producten die tijdens de oorlog op de bon waren, zoals een appelstrooppotje.” Met haar fiets ‘alles op de bon’ won ze de eerste prijs. Ze denkt dat er daarom een foto van haar is gemaakt. “We hebben maar heel weinig foto’s van toen we zo klein waren.”
Mijn kleinkinderen zeggen: oma is een BN’er nu
Het is niet de eerste keer dat haar foto in de openbaarheid komt. Haar broer Leo, lid van Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis, gebruikte de foto in 2004 voor een tentoonstelling in het Patronaat. Dat was ter herdenking van het bombardement op Cobbeek, toen zestig jaar geleden. Dat is vrijwel de enige herinnering die ze aan de oorlogsjaren heeft. “We hadden thuis achter op de plaats een schuilkelder. Op een dag ging het alarm af en moesten we de kelder in.” Ze vindt het wel grappig dat haar foto nu weer gebruikt is. “Ik wist er niets van, maar ik heb er geen moeite mee. Mijn kleinkinderen zeggen: oma is een BN’er nu.” Ze ziet één van haar kleinkinderen terug in de oude foto. “En de blik van mijn vader herken ik erin.”
De ontvangst van Corrie Loijen is tevens het startsein voor de verlenging van de expositie Veldhoven 75 jaar Vrij bij Museum ‘t Oude Slot tot 11 april. Een aantal elementen vanuit de tentoonstelling in De Verdieping wordt toegevoegd aan de expositie in het museum. Eén van de objecten is een Amerikaanse bom van het type dat gebruikt is bij het bombardement van Zeelst in september 1944. De tentoonstelling is een van de dingen die de werkgroep Veldhoven 75 jaar Vrij heeft opgezet. Wethouder Mariënne van Dongen dankte namens de gemeente de werkgroep voor haar inzet. Die stond onder leiding van Wiel Berden. “De tentoonstelling opende op 14 september en is heel goed bezocht.”
“De bijzondere samenwerking tussen de heemkundekringen van Zeelst en Veldhoven-Dorp, Cordaad, de vier culturele instellingen en de werkgroep Herdenking 4 mei is heel goed verlopen.”
Ad Adriaans, Eindhovens Dagblad 11 december 2019