Expositie

Teruggevonden kalligrafie van Jacques Cuijpers

Van 15 december 2015 tot ca. 15 januari 2016 wordt een kalligrafie van de hand van Jacques Cuijpers tentoongesteld in de etalage van Verhoeven Hoorcomfort aan de Provinciale weg 55. Bij het uitkomen, eind 2014, van de publicatie over Jacques Cuijpers, hoofd van de openbare lagere school van Zeelst van 1883 tot 1916, was niet bekend waar de kalligrafie was en zelfs niet of deze nog bestond.

De kalligrafie toont de foto’s en namen van de leden van de familie van Nuenen, die eigenaren waren van de firma Wed. J. van Nuenen. Verder staan er de de namen van het kaderpersoneel van deze weverij op. Deze kalligrafie is aangeboden door het personeel “uit diepgevoelde dankbaarheid en hoogachting opgedragen huldeblijk” bij het 50 jarig bestaan van de firma in 1901.

Drieluik
Samen met de kalligrafie werd ook een drieluik gevonden met de foto’s van Wilhelmus van Nuenen en Cornelia Aarts met een tekst van Jacques Cuijpers. Dit drieluik werd aangeboden door de kinderen bij het 25 jarig huwelijk van het paar.


Drieluik met het zilveren bruidspaar en een tekst van Cuijpers

Expositie op een bijzondere plaats
De plaats van deze expositie is een bijzondere. Tegenover het pand van Verhoeven Hoorcomfort was vroeger de weverij gelegen, die in 1959 is afgebrand. De firma bestond toen al niet meer. Het huis daarnaast was van de weduwe. Huis Ter Eijk, provinciale weg 66, en het vroegere gemeentehuis, Kapelstraat 3, werden ook bewoond door de familie van Nuenen. Een poster laat bijzonderheden van deze locatie zien. In het boek Zeelster Nijverheid is meer te vinden over de weverij.

Opening van de expositie
Op dinsdagavond 15 december werd de expositie geopend. Aanwezig waren leden van de families van Nuenen en Cuijpers, Tijn Verhoeven, genealoog Ad van Run en leden van Zeelst Schrijft Geschiedenis. Hieronder zijn enkele foto’s van die avond te zien.


Voorzitter Wim Silverentand van Zeelst Schrijft Geschiedenis aan het woord


De kalligrafie met vlnr. Monique van Nuenen, Marjan van Nuenen, Marie-José Wissing- van Nuenen en Frans Cuijpers

Eigenaar Tijn Verhoeven liet zich in een voorgesprek ontvallen dat zijn familie niet uit Zeelst-Meerveldhoven kwam. Zijn kwartierstaat, de boom van al zijn voorouders, hielp hem uit de droom.


Genealoog Ad van Run biedt Tijn Verhoeven zijn kwartierstaat aan


De poster geeft veel informatie