Expositie

Voorproefje tijdens Cult & Tumult

De familie Neggers bij de overname van café 'De Zwaan' in 1957

Tijdens Cult &Tumult geeft Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis alvast een voorproefje van haar plannen voor Cult & Tumult 2013! Dan organiseert ZSG samen met ‘t Oude Slot en de Zeelster kasteleins een historisch café-weekend. In alle café’s zal in dat weekend het roemruchte café-verleden van Zeelst herleven, met voorwerpen, verhalen en vooral veel foto’s. Bij die gelegenheid zal ook een nieuw boek van Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis over de Zeelster café’s gepresenteerd worden en zal in museum ‘t Oude Slot de jaarlijkse tentoonstelling van start gaan; dit keer gewijd aan het fenomeen herbergen en alles wat daarmee samenhangt.

Historische foto’s
Wilt u alvast een voorproefje van dit historische en vooral geestrijke gebeuren, kom dan op zondagmiddag 30 september naar de Hooizolder in museum ‘t Oude Slot. De medewerkers van ZSG zullen u graag nader informeren over hun plannen. Onder andere door het tonen van een aantal historische foto’s.

Café ‘De Zwaan’ in 1957
Bovenstaande foto is gemaakt ter gelegenheid van de overname van het café van Jan Neggers, die het café gebouwd had in 1923, door zijn zoon Bert Neggers. Voordien had Bert Neggers een café op het Muggenhol. Bert was kastelein van ‘De Zwaan’ tot 1963 toen hij zijn zaak verkocht aan de familie Van de Boomen. Daarna hebben nog de families Erkens, op ‘t Ende en Van Gerwen het café gerund. Sinds 2001 is restaurant ‘de Bengel’ gehuisvest in het voormalige cafépand aan de Heuvelstraat.
Op de foto staat familie Neggers met achter de tap vlnr. Bert Neggers, zijn vrouw Lies en Jan Neggers. Voor de tap zitten vlnr. Jan Neggers, Nel Neggers en Francis van Beers.

Heeft u nog oude foto’s of bierviltjes?
Mocht u zelf nog foto’s bezitten van Zeelster café’s en alles wat daarmee samenhangt (het verenigingsleven, het carnaval, de kermis, wielerwedstrijden etc) zouden wij het zeer op prijs stellen als u die dan meteen mee zou willen brengen. Ook willen we graag in contact komen met verzamelaars van bierviltjes, bierglazen, reclameborden en andere voorwerpen die met café’s te maken hebben.
U bent dan van harte welkom bij ZSG op de Hooizolder in museum ‘t Oude Slot. U kunt ook op een ander moment langskomen op de Hooizolder in museum ‘t Oude Slot. De medewerkers van ZSG zijn er iedere donderdagochtend (10.00 – 12.00 uur) en zaterdagmiddag (14.00 – 16.00 uur) aanwezig.