BERGEN OP ZOOM – Blijkens de raadsnotulen van woensdag 15 december 2004 was er bij de herdenking van 60 jaar bevrijding van Bergen op Zoom op 27 oktober 1944 de onthulling van het Jan Borghoutsplein op het terrein van de Cort Heijligerskazerne. Jan Borghouts was een geboren Bergenaar in een familie die enkele generaties eerder uit Zeelst naar Bergen op Zoom kwam. Hij werd geboren op 5 december 1910.
Hij werkte bij de gemeentelijke dienst alwaar hij na een onderbreking door de mobilisatie in 1939, kort krijgsgevangenschap en werkzaamheid elders, opnieuw werkte. Hij was ook heel actief in het verzet onder de naam Peter Zuid en bij de bevrijding was hij commandant van het op 21 september 1944 opgerichte regiment Stoottroepen bij de Binnenlandse Strijdkrachten. De Nederlandse Luchtmacht had een kamp op het vliegveld Welschap bij Eindhoven. Dit kamp kreeg kort na het overlijden van Jan Borghouts in 1966 op 18 maart 1967 de naam “Peter Zuid-kamp”. Op de appelplaats werd een borstbeeld van hem geplaatst. Het kamp werd echter in 1977 gesloten en op verzoek van zijn weduwe werd het beeld overgeplaatst naar het oorlogsmuseum in Overloon.
De woningen (in de oorlog geconstrueerd als bunker) op het kamp kwamen in particuliere handen en het terrein waar meer woningen kwamen ging het Borghoutspark heten. Het centrale pleintje werd in 1989 opgeluisterd door een replica van het borstbeeld, omdat het museum het origineel wilde behouden. In verband met de oprichting van het regiment 75 jaar geleden werd aan het borstbeeld van Jan Borghouts op 17 september 2019, de dag waarop 75 jaar eerder Zeelst werd gebombardeerd, een plaquette aangebracht. Voor meer informatie over de onthulling: zie de rubriek actueel van de website Heemkundekring Zeelst schrijft geschiedenis.
Bergen op Zoomse Bode – Remko Vermunt
28 januari 2020
Foto: Martily-Media