Herdenking, Uit de pers

Oorlogsslachtoffers Heuvelstraat en Cobbeek herdacht

Op 17 september 1944, terwijl de vrede bijna tastbaar was, verloor Maria van Asperdt-de Wit haar 13-jarige zus Tinie tijdens het onverwachte geallieerde bombardement. Tinie was één van de 19 slachtoffers uit de Heuvelstraat en de buurtschap Cobbeek die zaterdagavond werden herdacht bij het monument ‘Donderslag bij heldere hemel’.

Namens de nabestaanden vertelde Henri Kox hoe bitter het is om een kind te verliezen op de laatste dag van de oorlog. Om de slachtoffers persoonlijk te gedenken werden alle namen genoemd. Leden van scouting St. Aloysius legden voor elk slachtoffer een roos bij het monument.

Maria de Wit trouwde later met haar buurjongen die bij het bombardement zijn vader Jan van Asperdt (39) verloor. Het echtpaar slaat geen herdenking over. “Het is heel belangrijk dat we dit blijven herdenken.” Drie kinderen van basisschool Eigenwijs lazen een elfje voor dat ze zelf gemaakt hadden. Heemkundekring Zeelst schrijft geschiedenis, Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken en de Ambassade van Vrede bezochten de school en vertelden de kinderen over de oorlog en wat er in Zeelst gebeurd is. De twaalfjarige Mariska Brom besloot haar elfje met ‘Geef de vrede door, peace’.

ED, Ad Adriaans 17-09-16