Herdenking

Programma van de herdenking op 17 september

Werkgroep Herdenkingen Veldhoven 4 mei en 17 september nodigt u uit op 17 september voor 75 jaar Herdenking bombardement Cobbeek.

De werkgroep Herdenkingen Veldhoven 4 mei en 17 september is in het leven geroepen om in Veldhoven de herdenkingen te organiseren van alle burgers en militairen die, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, waar ook ter wereld, door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen.

Op 17 september 1944, dit jaar 75 jaar geleden kwamen in Zeelst (gemeente Veldhoven) 19 burgers om bij het geallieerde bombardement op de 1e dag van Operation Market Garden bij de bevrijding van Zuid-Nederland. Op het Meiveld, centraal gelegen in Veldhoven, vindt de herdenking plaats van het bombardement. Een eenheid van het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard opgericht op 22 september 1944 door Jan Borghouts, schuilnaam Peter Zuid, naamgever van het Borghoutspark en de Peter Zuidlaan in Veldhoven, zal hierbij aanwezig zijn.

Onthulling plaquette
Dit jaar zal in verband met 75-jarige herdenking van het bombardement om 15.00 uur bij het borstbeeld van J.J.F. Borghouts een plaquette worden onthuld. Samenkomst vanaf 14.45 uur.

Het borstbeeld van Jan Borghouts


Op het Borghoutspark staat het borstbeeld van J.J.F. (Jan) Borghouts, schuilnaam Peter Zuid. Borghouts was tijdens de oorlog onder andere leider van de Knokploegen in Noord-Brabant en Limburg en lid van de Delta Bevelvoering te Eindhoven. Na de bevrijding van Veldhoven en Eindhoven werd hij Commandant der Stoottroepen-Zuid. Hij maakte deel uit van de staf van Prins Bernhard. Vanuit die positie was Jan Borghouts betrokken bij de capitulatieonderhandelingen.


Herdenkingsbijeenkomst om 18.15 uur bij herdenkingsmonument op Meiveld. Samenkomst vanaf 18.00 uur.

Aan de Herdenkingsbijeenkomst bij het monument “donderslag bij heldere hemel” op het Meiveld wordt medewerking verleend door de Gemeente Veldhoven, het Regiment Stootroepen Prins Bernhard, de werkgroep Herdenkingen Veldhoven 4 mei en 17 september, de werkgroep 17 september van de Stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis, nabestaanden, het Onze Lieve Vrouwengilde, Harmonie l’Union Fraternelle, Scouting St. Aloysius, Amnesty International, Ambassade van Vrede Veldhoven en leerlingen van de basisscholen en het Sondervick College.

Herdenking bij “Donderslag bij heldere hemel”


Stille tocht naar het parochiële kerkhof te Zeelst om 19.05 uur
Na afsluiting van de herdenking bij het monument op het Meiveld, volgt een stille tocht naar het parochiële kerkhof te Zeelst. De stille tocht zal worden voorgegaan door het Onze Lieve Vrouwegilde.

Kranslegging grafmonument kerkhof St. Willibrorduskerk om 19.15 uur
Korte herdenkingsbijeenkomst bij het grafmonument waar o.a. een bloemstuk zal worden gelegd door nabestaanden van de slachtoffers van het bombardement. Verdere medewerking door het Selster Dameskoor, scouting St. Aloysius en het Onze Lieve Vrouwegilde

Rond 19.30 uur zal de herdenking ten einde zijn.
Na afloop wordt in ‘t Patronaat aan de Blaarthemseweg koffie en thee geschonken.

Tot ziens op dinsdag 17 september 2019.
Komt u ook?
U bent van harte welkom!