Huldeblijk Weduwe Van Nuenen

"Opa’s kalligrafie in de etalage"

Een aantal mensen dat  nauw verbonden was aan wijlen Jacques Cuijpers, schoolhoofd in Zeelst, was gisteravond bijeen in de zaak van Verhoeven Hoorcomfort aan de Provincialeweg in Veldhoven. Zij waren getuige van de onthulling van een kalligrafie uit 1901 van zijn hand.

Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis presenteerde eind 2015 twee boeken over het kalligrafiewerk van Cuijpers. Een jarenlange zoektocht ging vooraf aan de presentatie. De heemkundekring wist toen al dat het eindresultaat niet volledig zou zijn.

“In 2009 brachten we een boek uit over de Zeelster Nijverheid. Daarin staat een foto uit 1901 met daarop het personeel van de Weverij J. van Nuenen & Zoon. In hun midden staat een kalligrafie die door het personeel aan de firmanten van de weverij is aangeboden bij gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de fabriek”, vertelt Jan Bressers van de heemkundekring.

Brand
De weverij stond tegenover het pand van Verhoeven Hoorcomfort. In 1959 werd de weverij door brand verwoest. Enkele jaren geleden startte de heemkundekring de zoektocht naar het door Cuijpers vervaardigde kunstwerk. Via dochters Monique en Marjan van Wim van Nuenen, de laatste directeur van de fabriek, kwam een visitekaartje van een antiquariaat in Hilversum boven water. Daar bleek zich het werk al enige jaren te bevinden. Eind september kon de heemkundekring het werk aankopen.

Eindhovenaar Frans Cuijpers (85), het enige nog in leven zijnde kleinkind van Jacques Cuijpers, was ook aanwezig bij de onthulling. “Ik vind het prachtig. Ik heb de heemkundekring geholpen waar het kon bij de naspeuringen naar het werk van mijn grootvader. Zijn werk is onbegrijpelijk goed.”

De kalligrafie die als een ‘uit diepgevoelde dankbaarheid en hoogachting opgedragen huldeblijk’ is omschreven, bevat alle namen van het werkvolk en foto’s en namen van de firmanten. Het kunstwerk blijft een maand in de etalage van Verhoeven Hoorcomfort hangen. Daarna gaat het over naar het familiebezit van de familie Cuijpers.

Bij de teruggevonden kalligrafie staan links Monique van Nuenen, Marjan van Nuenen en Marie-José Wissing-van Nuenen. Rechts Frans Cuijpers, kleinkind van Jacques Cuijpers. Foto René Manders/fotomeulenhof

Ad Adriaans, Eindhovens Dagblad – 16 december 2015

Lees hier meer over de kalligrafie
Bekijk hier een korte film over de kalligrafie