Lezing

Over fokstieren, K.I. en andere rundveeverhalen uit de Kempen

Nico, kampioen 1952

Lezing door Frans Kuijpers
Zondag 13 februari 2011 om 14.00 uur

Frans Kuijpers is op zondag 13 februari te gast bij Zeelst Schrijft Geschiedenis in museum ‘t Oude Slot. In zijn praatje zal hij aandacht schenken aan de verbetering van het rundvee door het vastleggen van de gegevens van de kalveren in zogenaamde fokregisters van de plaatselijke fokvereniging. Voor het kerkdorp Veldhoven was dat ‘De Toekomst’ en voor Oerle, Zeelst en Strijp ‘De Eensgezindheid’.


Annie 4, kampioene 1946 (van Vlerken, Oerle)

De fokregisters van de verenigingen zijn onlangs overgedragen aan de plaatselijke heemkundekringen, en voor Veldhoven zullen zij worden bewaard in museum ’t Oude Slot. Frans zal ook aandacht schenken aan de belangrijke plaats die het K.I. in Oerle innam bij de verbetering van het rundvee.


K.I.-station Oerle (augustus 1952)

Frans Kuijpers is al van kindsbeen af betrokken bij de rundveehouderij in Zuid-Nederland. Hij was jarenlang organisator van fokveedagen, ook in onze regio. Nadien werd hij de beheerder van het Archief van de Rundveeverbetering Noord Brabant en Limburg.


Anne Cee C4, kampioene melkgevende koeien (van Vlerken, Oerle)
op de Benelux Landbouwtentoonstelling, Eindhoven 1949

De voordracht is voor iedereen toegankelijk, en de fokregisters van de oude Veldhovense kerkdorpen kunnen na afloop ook worden ingezien. Dit zal zeker voor de oudere rundveehouders uit onze gemeente een mooie hernieuwde ‘kennismaking’ zijn met de kalveren en koeien die zij in het midden van de vorige eeuw bezaten.


Groep Benno v.d. Veele

De entreeprijs, inclusief koffie of thee, bedraagt € 2,-. Museum ‘t Oude Slot, Hemelrijken 6, 5502 HM Veldhoven (Zeelst)