Lezing

Uit de dokterstas

Lezing door Jan A.M. van Eijck
16 november 2010 om 20.00 uur in museum ‘t Oude Slot

Met een echte oude dokterstas vol spullen laat Jan van Eijck u een avondje huiveren en sidderen. De spullen komen uit het doktersmuseum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek, waar hij al 25 jaar conservator is. Hij gaat het met u hebben over aderlaten met vlijmen en lancetten, over de groothandel in bloedzuigers, en over klisteerspuiten en braakmiddelen zoals het mansoor. Na de pauze zal hij het ook hebben over dokters die vooruit wilden, die met een microscoop werkten, een houteren stethoscoop gingen gebruiken en instrumenten zoals de oogspiegel en de brillendoos, en antiseptisch gingen werken met carbolwatten. En dan nog konden ze niet veel tot aan de Tweede Wereldoorlog aan toe zelfs…

Maar toch zult u weer opgelucht naar huis kunnen gaan, als u gehoord hebt hoe de dokter en de zuster de hygiëne ter hand namen. Maar het meest gerustgesteld zult u worden door de wijsheid van de dorpsdokter: 90% van de ziektes gaat vanzelf over binnen 14 dagen…!

Spreker is Jan van Eijck (1950) geboren in Alphen en Riel, de bakermat van Brabants Heem. Ooit was hij opgeleid tot huisarts, maar hij werkt intussen al 30 jaar in de GGD-wereld. Zeker zo belangrijk is dat hij daarnaast al 25 jaar conservator is van Museum De Dorpdokter in Hilvarenbeek.