Herdenking, Lezing

Het bombardement op Zeelst in 1944

Luchtfoto van vliegveld Welschap van december 1944.

Lezing door Ruud Wildekamp
Dinsdag 13 september 2011 om 20.00 uur

 

 

 

 

 

 

 

Op 17 september a.s. vindt in Zeelst de jaarlijkse herdenking plaats van het bombardement dat in 1944 enkele tientallen slachtoffers maakte en een groot aantal huizen verwoestte. De lang gekoesterde bevrijding, twee dagen later, werd daarmee voor de Zeelster gemeenschap een allesbehalve feestelijke gebeurtenis. Hoewel het al bijna 70 jaar geleden is dat het bombardement plaatsvond, zijn er nog steeds veel onbeantwoorde vragen rond deze tragische (friendly fire) gebeurtenis.

In de aanloop van de officiële herdenking organiseert heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis op dinsdag 13 september a.s. in Museum ‘t Oude Slot een speciale lezing. Hierin werpt Ruud Wildekamp uit Gemert meer licht op deze zwarte bladzijde uit de Zeelster geschiedenis. Wildekamp is gepensioneerd officier van de luchtmacht en lid van de Documentatiegroep Volkel. Deze vrijwilligersgroep is verbonden aan het museum van Vliegveld Volkel. Aan de hand van binnen- en buitenlandse documenten bestuderen zij de militaire gebeurtenissen in oostelijk Noord-Brabant tijdens de Tweede Wereldoorlog met speciale aandacht voor de Brabantse vliegvelden. Zodoende beschikt Wildekamp over allerlei documenten en gegevens van het bombardement op Zeelst die tot nu toe onbekend zijn bij de Zeelster bevolking. Op verzoek van heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis heeft Wildekamp er een boeiende lezing van gemaakt. Daarin doet hij niet alleen gedetailleerd verslag van het bombardement van 17 september 1944 op Zeelst, maar geeft hij ook een duidelijk beeld van de gevechtshandelingen waar het bombardement onderdeel van uitmaakte: operatie Market Garden.

De lezing van Ruud Wildekamp vindt plaats op dinsdag 13 september a.s. en is voor iedereen toegankelijk. De entreeprijs bedraagt € 3,-. De lezing begint om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). In verband met de te verwachten drukte wordt u aangeraden vooraf te reserveren: 040 – 253 31 60 of per e-mail: info@museumoudeslot.nl Museum ‘t Oude Slot, Hemelrijken 6, 5502 HM Veldhoven (Zeelst)

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Jan Bressers, secretaris van heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis: 040-2531416 of per e-mail: info@zeelstschrijftgeschiedenis.nl