Lezing

Wielersport in de Kempen

De eerste Omloop der Kempen (10-08-1952) Piet van Herk uit Meerveldhoven wordt 11e.

Lezing van de wielerspeakers Jan Peeters en Rien van Horik op zondag 23 februari a.s. om 14.00 uur

De wielersport heeft in het Kempenland nooit over belangstelling te klagen gehad. Het publiek komt nog altijd graag en vaak massaal naar het wielrennen kijken. De liefde is er groot voor de heroïek en voor de renner die zich wil profileren. En dat is wederzijds: de coureurs houden van de Kempen. De enveloppen met prijzen en premies zijn in de regionale kermiskoersen goed gevuld.

De Omloop der Kempen en de Acht van Bladel zijn wedstrijden die in het hele land en ook ver daarbuiten tot de verbeelding spreken. De kermisronde speelt nog altijd een grote rol: wedstrijden in Luyksgestel en Duizel behoren tot de sterkst bezette van ons land. Het Kempenklassement is tot ver in het land bekend. De wegen en het racemateriaal mogen dan wel sterk in het voordeel van de renners veranderd zijn, de entourage en de spanning rond de koers doen in het Kempenland nog steeds hun werk.


1e Omloop der Kempen (10-08-1958), winnaar Martien Cuyten uit Mierlo

Voor de liefhebbers van de wielersport, en dan speciaal voor hen die belang stellen in het wielrennen in de Brabantse Kempen, organiseert Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis een lezing waarin de naoorlogse wielersport vooral aan bod zal komen. Wielerspeakers Jan Peeters en Rien van Horik zullen samen met enkele andere wielerinsiders uitweiden over de historie van de regionale wielersport.

Verslag van de lezing
Jan en Rien toeren in de lezing door alle Kempische dorpen van A tot Z, van Aalst tot Zeelst.

De jaren ’40 en ’50
Na de oorlog in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw had ieder dorp zijn eigen wielerclub, met een eigen plaatselijke ronde. De meest bekende en aansprekende wedstrijd was en is de Omloop van de Kempen, in het begin georganiseerd door de wielerclub van Reusel samen met wielerclub Tempo uit Veldhoven, vanaf 1952 berust de organisatie alleen bij de club uit Veldhoven.
Uitblinker in de beginjaren was Jules Maenen, later deelnemer aan de Olympische Spelen, Tour de France en de Giro. Ook vermaard was Hans Dekkers winnaar van de Omloop der Kempen in 1949, winnaar van een touretappe in Bordeaux in 1952.

Op foto’s uit die tijd  zien we  dat de winnaar wordt omringd door toeschouwers en familie. Mevrouw Zijlmans reikt de prijs uit en de winnaar krijgt een lauwerkrans. De omroeper is gezeten op het dak van een auto van “Manders, wie anders” uit Asten. Omroeper was van 1949 tot 1979 de legendarische Cor Wijdenes. Voor de wedstrijd kwam altijd zijn vast verzoek:
“Niet meer oversteken, hou de kat in de mand, de hond aan de kant, dan is er niets aan de hand”.

Bladel met wielerclub ‘t Snelle Wiel had zijn Acht van Bladel, Hilvarenbeek zijn Tour de Loo, Luijksgestel  zijn stormloop van het Zuiden, met onder andere als winnaar in 1956 Bert van Herk uit Meerveldhoven, in 1958 Bart Boogers en in 1959 Fer Boogers uit Zeelst.


Jan Peeters in gesprek met Bert van Herk

Bert van Herk volgt later zijn vader op in de fietsenzaak met het bekende AVH fietsenmerk. De frames van de racefietsen werden zelf gemaakt, in Gestel werd alles gezandstraald en daarna in Hilversum voorzien van drie kleuren lak.

Zeelst had in 1958 zijn eerste wielerkoers. Wel georganiseerd door de Wilde Bond, ook wel de Limburgse Bond genoemd. Deze wedstrijd is in later jaren gevolgd door de Nacht van Zeelst, waarin John van den Akker zijn debuut maakte.

Oirschot, had zijn enige profronde in 1964.

De jaren ’60
Aangekomen in de jaren zestig moeten we zeker even stilstaan bij Frans Otten, jawel naamgenoot van ir. Frans Otten, in die tijd de grote baas van Philips.
Frans de wielrenner reed 57 overwinningen bij elkaar en  werd … 106 keer tweede.
De andere Frans, die van Philips, was toch wel verguld dat zijn naamgenoot zo’n goede coureur was en zocht ook contact met hem en sprak ook zijn waardering uit. Vervolgens wilde hij zelf ook nog gaan fietsen en bestelde bij van Herk 2 fietsen (eentje voor het geval dat) van wel over de 1000 gulden.


Frans Otten (l), Jan Peeters en Rien van Horik (r)

Duizel had zijn strijd om de Gele Trui. Toen begon de tijd van de Paarse Brigade, die van Jan van Erp uit Schijndel. Deze ploeg won alles, behalve Olympia’s Ronde van Nederland,

De Rabo wielerploeg
In 1995 verschijnt de Rabo wielerploeg op het toneel, vaak oppermachtig in koersen in Nederland.
Christ van Roovert, aanwezig in de zaal, was vanaf het begin betrokken bij het opzetten van de wielerploeg. Rabo twijfelde aanvankelijk tussen wat nu de Jupilerleague is en het profwielrennen,
Herman Wijffels toen de grote baas bij de bank, was een fervent wielerliefhebber, dat heeft ongetwijfeld meegespeeld bij de keuze voor het wielrennen. De insteek was om Nederland weer aanzien te geven in de wielersport.
Dit liep goed tot aan de affaire Rasmussen. Tot dan ging het bankbestuur ervan uit dat ze volledig op hun personeel konden vertrouwen. Dat heeft toen een geweldige deuk opgelopen.

John van den Akker
John schetst zijn carrière met daarin 49 overwinningen. Zijn eerste overwinning bij de amateurs was meteen een heel belangrijke, die van de Omloop der Kempen in 1986, zogezegd in een thuiswedstrijd. John kwam op de middelbare school door gymleraar Henk van Doren in aanraking met de wielersport en deze sport heeft hem nimmer losgelaten. Thans is hij vooral bezig als organisator van wielerwedstrijden in binnen en buitenland.


Jan en John van den Akker halen herinneringen op

En een van die wedstrijden is, jawel op 25 mei a.s,. de 65e Omloop der Kempen.
Voor de Kempen zijn op dit moment de belangrijkste wedstrijden die van Babydump voor het Kempenklassement, zowel voor mannen als vrouwen.
Veel meer informatie over de wielersport in de regio is te vinden op de volgende sites:
Brabant Cycling, Cyclingfanatics en Wielerspiegel.
Voor een totaaloverzicht van de wielergeschiedenis  is het boek Wielerspiegel, 125 jaar wielersport in de Kempen, van de hand van Piet Gijsbers, absoluut onovertroffen.


Voorzitter Frank van der Maden van Zeelst Schrijft Geschiedenis bedankt
Jan Peeters en Rien van Horik