Links

Nieuwe website Marita van Brussel: vruger.nl

Raadpleeg de polisregisters van je voorouders op vruger.nl

Vruger.nl is een project van Marita van Brussel, onderzoeker en aanpakker van sociaalhistorische projecten. De site is de opvolger van brusselsekermis.blog. Alle verhalen van die website staan ook op deze site. Maar waar Brusselsekermis alleen over marginale Brabanders vertelde, zal deze site zich gaan verruimen. Vandaar de algemene naam van deze site: Vruger. Je vind op deze site heel veel verhalen én er komen steeds meer verhalen bij.

Marita van Brussel, onderzoeker en aanpakker van sociaalhistorische projecten

De familie Habraken
Marita is momenteel onder andere druk bezig met het bestuderen en indexeren van de nalatenschap van de familie Habraken, die ze in bruikleen heeft van onze heemkundekring. Jan Habraken was de burgemeester van Zeelst van 1846 tot 1891. Zijn zoon H.A. Habraken was o.a. gemeentesecretaris, fabrikant en verzekeringsagent.

“Ik maak een index van de recepten, aantekeningen en memoires die H.A. Habraken uit Meerveldhoven opschreef tussen 1900 en 1913. Dit omvat zo’n beetje alles wat hij wilde onthouden en geeft een fascinerend inkijkje in wat hij belangrijk vond. Jachthonden bijvoorbeeld, daarom noteerde hij allerlei middeltjes om zieke hondjes te genezen en honden te trainen. Maar ook de fruitbomenteelt kende zijn warme belangstelling, evenals het voorkomen van ongedierte. Handige weetjes over het inschatten van het gewicht van een varken, oorlog in de Philippijnen of wat te doen bij migraine schreef hij ook op. Verder noteerde hij veel handige adressen, van horlogemakers tot de neo-Malthusiaanse bond. En tussendoor schreef hij af en toe een paar pagina’s Mes Mémoires.”
Hier staat af en toe een update of een bijzondere vondst uit zijn merkwaardige verzameling plaatsen.

Polisregisters Brandwaarborgmaatschappij
Ook bijzonder is het monnikenwerk wat ze verricht heeft over de brandverzekering van Zeelstenaren en Kempenaren van rond 1890.

“Ik ben aan de slag gegaan met het digitaliseren van het Polis-Register van de Brandwaarborgmaatschappij voor het Koningrijk der Nederlanden te ‘s-Hertogenbosch vanaf 1871-1900. Het bevat een nauwkeurige beschrijving van de boedel van iedere verzekerde in Zeelst en omstreken. Voor stamboomonderzoekers bevat dit een schat aan informatie, omdat er precies in terug te vinden is in wat voor omstandigheden voorouders woonden en hoe zij in hun inkomsten voorzagen. Hadden ze een pannen- of een strodak, waren er bijgebouwen? Was er levende have? Paardentuig of een weefgetouw? Melk- of karngereedschappen? Het staat allemaal in het polisregister.”
Raadpleeg hier de polisregisters en vind je voorouders!

Meer prachtige verhalen over Zeelst
Er staan nog veel meer prachtige verhalen over Zeelst op vruger.nl. Enkele voorbeelden hebben we hier al eens aangehaald.  Maar er komen steeds meer verhalen bij. Regelmatig checken dus, die website van Marita van Brussel: vruger.nl