Nieuwjaarswens

Nieuwjaarswens 2014

Blaarthemseweg, winter 1963. Rechts de uit 1905 daterende steenfabriek de Koraal.

Terugblik op 2013
Het voorbije jaar was opnieuw een jaar vol met activiteiten van onze heemkundekring. Hoogtepunt was natuurlijk de feestelijke zaterdagmiddag 28 september 2013: een kunstmarkt van Veldhovense kunstenaars op de Heuvel, met muziek, dans en spektakel op het kiosk, in alle cafés een foto-tentoonstelling en de presentatie van het prachtige nieuwe boek over de Zeelster Cafés.

Kijken we 50 jaar terug, dan komen we in de koudste winter van de afgelopen 100 jaar, toen op 18 januari 1963 Reinier Paping onder barre omstandigheden de Elfstedentocht won. In die winter heeft de heer J. Biemans uit de Severinuslaan deze foto’s van de Blaarthemseweg gemaakt.

Destijds Zeelsters grondgebied, nu bedrijventerrein De Hurk
De foto bovenaan werd genomen ongeveer aan het eind van de huidige Blaarthemseweg. Links in de bocht, maar op de foto niet zichtbaar, stond de boerderij van Tinus en Sjo van de Boomen met hun elf kinderen. Rechts zien we de uit 1905 daterende steenfabriek de Koraal, die in 1965 gesloopt werd voor de aanleg van de Poot van Metz, nu snelweg E25/A2/N2 geheten.  Alles op de foto was destijds Zeelsters grondgebied, nu hoort het bij Eindhoven als bedrijventerrein De Hurk.

Vooruitblik op 2014
Ook 2014 belooft weer een zeer druk jaar te worden voor Zeelst Schrijft Geschiedenis. In het voorjaar zorgt de oplevering van de gerenoveerde Heuvel wellicht voor een verrassing. We willen graag stilstaan bij ons 15-jarig bestaan en op 17 september bij het bombardement 70 jaar geleden op ’t Cobbeek. Maar ook de Zeelster schoolmeester Jacques Cuijpers herdenken we met een symposium, een tentoonstelling en een boek. En in augustus wordt  de oorsprong van de Zeelstenaar onthult tijdens het “XXXIth International Congress of Genealogical and Heraldic Sciences” in Oslo.

Wij zouden het fijn vinden om u bij onze activiteiten te ontmoeten.

Bestuur en medewerkers wensen u een gezond en gelukkig 2014