Nieuwjaarswens

Nieuwjaarswens 2018

Terugkijkend op de voorbije periode levert dat voor de mensen van onze heemkundekring vooral een droevig gevoel op. Drie van onze trouwe medewerkers van het eerste uur zijn ons ontvallen: Frank van der Maden op 20 december 2016 en Piet Vermeulen op 16 november 2017, beiden na een langdurig ziekbed. En recent, op 1 december j.l. geheel onverwacht, Hans van Helmont. Wat hebben zij veel voor onze heemkundekring betekend! De vele mooie herinneringen aan hen zullen ons altijd bijblijven.

Frank van der Maden was een verwoed verzamelaar van oude ansichtkaarten van Zeelst, zijn geboortedorp. Hij had nog graag een boek van zijn collectie willen samenstellen. We zijn blij dat we dit, als een hommage aan Frank, hebben kunnen realiseren: eind november is dat boek met als titel ‘Post uit Zeelst’ gepresenteerd.
In het boek staat ook een verhaal over Peerke van Brussel en zijn hut op de Zeelstsche Heide. Op de voorzijde van deze kaart nog maar eens een afbeelding van Peerke, nu met een nieuwjaarswens. Het is een originele kaart van fotograaf Jan Bijnen uit Waalre. Omstreeks 1900 ging hij als een handelsreiziger met zijn kaarten langs winkeliers in de omliggende dorpen. Kopers van deze nieuwjaarskaart konden dan zelf hun plaatsnaam invullen.

Onze post komt echt uit Zeelst, en bestuur en medewerkers van heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis wensen u een gezond en voorspoedig 2018 toe.

De originele kaart van fotograaf Jan Bijnen uit Waalre uit omstreeks 1900