Expositie, Film, Herdenking, Lezing, Overig

Bevrijding Vrijheid, Herdenken

Van 14 t/m 21 september a.s. vieren we dat we al weer 75 jaar in vrijheid kunnen leven.
Ook Zeelst Schrijft Geschiedenis levert een bijdrage aan de activiteiten in deze periode.

Voorafgaan hieraan is er een lezing voor bovenbouwleerlingen van het Sondervick college op 10 september. De Belgische Europarlementariër Bart Staes spreekt dan over de betekenis van de EU en haar voorgangers voor de vrede in Europa.

Tentoonstellingen
Op twee locaties zijn er tot november en december tentoonstellingen. In museum ’t Oude Slot wordt de invloed van de bezetting op het dagelijks leven in de gemeente Veldhoven en aan vormen van verzet getoond.
In expositieruimte De Verdieping wordt aandacht besteed aan de bevrijding op 18 en 19 september en aan de slachtoffers onder de burgerbevolking op 17 september. Er wordt aandacht besteed aan wat vrijheid is en wordt duidelijk gemaakt dat vrijheid niet van zelfsprekend is maar iets waar iedereen aan moet blijven werken.

Regiment Stoottroepen
Op 17 september is er ’s middags een bijeenkomst bij het borstbeeld van Jan Borghouts in het Borghoutspark. Jan Borghouts, schuilnaam Peter Zuid, was een van de leidende figuren van het verzet en een van de oprichters van het regiment stoottroepen meteen na de bevrijding.
Een afvaardiging van het regiment stoottroepen zal daar een plaquette onthullen ter gelegenheid van het 75 jaar bestaan van het regiment.
Vroeg avond is er de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van het bombardement van 17 september 1944 bij het monument op het Meiveld en daarna bij het grafmonument op het kerkhof van Zeelst. Het regiment stoottroepen zal daar ook aan deelnemen.

Toneel, film en een concert
Verder is er een toneelvoorstelling voor de jeugd, een vertoning van de film ‘A bridge too far’ , een lezing in de bibliotheek. Op 20 september is in de Schalm de landelijke première van het concert ‘Vrij land’ door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

Op het Meiveld en Minneveld
Op zaterdag 21 september kan er meegewerkt worden aan een Tapijt van Vrede op het Minneveld en komen er historische militaire voertuigen op het Meiveld


Voor verdere details ga naar:
De website van bibliotheek Veldhoven.

De facebookpagina van Veldhoven 75 jaar Vrij

De landelijke website 75 jaar vrijheid