Overig

Vorstelijke viering

Het Gilde van Onze Lieve Vrouwe tot Zeelst en Meerveldhoven bestaat 750-jarig bestaan. Gisteren vond op het terrein aan de Blaarthemseweg een kleine gildedag plaats met onder meer een schietwedstrijd waaraan achttien koningen en oud-koningen deelnamen.

Het in 1269 opgerichte gilde is het oudste van Veldhoven en behoort ook tot de oudste van ons land. Gisteren hield het een kleine gildedag waaraan de vijf Veldhovense gilden deelnamen. Er werd gevendeld, getrommeld en geschoten.

Annie Hoeks (66) is één van de twee vrouwen die lid zijn van het Sint Caecilia Gilde uit Veldhoven-Dorp. Ze houdt van het samenzijn bij het gilde. “Het is een leuke club. Mijn man, zoon en kleinzoon zijn ook lid. In het seizoen gaan we elke week naar schietwedstrijden.” Zelf schiet ze niet meer. “Dit jaar heb ik drie nieuwe vaandels gemaakt voor de vendeliers.”

Broederschap
De saamhorigheid binnen het jubilerende O.L.V. Gilde is groot. ,,We zijn een broederschap. Samen iets doen, samen eropuit trekken en elkaar helpen als dat nodig is”, weet opperdeken Mack van de Gevel.

Gerard Heesterbeek schoot zich tot koning in 1985, 1988 en 1991. Daarmee bemachtigde hij de titel van keizer. Nadat de vorige keizer in 2012 stopte, werd hij een jaar later geïnstalleerd als keizer. Met trots draagt hij zijn keizersketen. Aan de ketting hangen twee koningsvogels, de keizersvogel en een schildje met daarop de beeltenis van Onze Lieve Vrouw. “Gemaakt van puur zilver. In 1994 gekocht, toen het zilver nog niet zo duur was.”

Tamboer Gijs van de Gevel viert vandaag zijn 26ste verjaardag en is het jongste lid van het Veldhovense O.L.V. Gilde. “Het gilde is iets moois voor mij. Elke twee weken repeteren we met vier tamboers. De oudste is 73, maar ik kan het met iedereen goed vinden.”

Ad Adriaans
Eindhovens Dagblad, 30 juni 2019