Geheimen van Veldhoven, Uit de pers

Als een donderslag bij heldere hemel

De begrafenis op de ochtend van 19 september 1944. 's Middags rollen Engelse tanks via de Kruisstraat Zeelst binnen.

Het is 17 september 1944. De bevrijding van Zeelst is nabij. Maar twee dagen voor de bevrijding van Zeelst gebeurt er iets dat de inwoners verbijsterd en zorgt dat zij in plaats van de bevrijding vieren, rouwen om hun naasten. Een bombardement kost het leven aan negentien mensen.

Het maakt deel uit van een serie bombardementen op Duits afweergeschut en grondtroepen rond vliegveld Eindhoven om de weg vrijmaken voor de landing van parachutisten bij de brug van Son; een onderdeel van operatie Market Garden.

Vergissing
Zeventig jaar lang denkt men dat het bombardement een vergissing is. Dan duiken er lijsten met bomdoelen op uit de archieven van de geallieerden, waar een locatie op enkele honderden meters van Cobbeek op staat met luchtafweergeschut (FLAK). Volgens Duitse kaarten staat daar echter geen geschut. Wel staat er volgens ooggetuigen af en toe mobiel geschut opgesteld.

Monument
De ‘bliksemschicht’ aan het Meiveld is een monument dat in 2014 is opgericht ter nagedachtenis aan deze negentien slachtoffers van dit bombardement op Cobbeek en de Heuvelstraat (Cobbeek: een buurtschap van enkele huizen en boerderijen tussen het huidige politiebureau en de verhoogde rotonde van de Heerbaan.) Het monument heet ‘Donderslag bij heldere hemel’ en is gemaakt door kunstenaar Wil Dams. De naam verwijst naar de verbijstering over het bombardement.

De namen en leeftijden van de negentien slachtoffers zijn weergegeven op de plaquette op het monument. De graven van achttien van deze slachtoffers liggen op het kerkhof in Zeelst bij elkaar. Het negentiende slachtoffer overlijdt later in het ziekenhuis in Eindhoven en wordt in zijn woonplaats Heeze begraven.

Het monument is onthuld op 17 september 2014 ter gelegenheid van het feit dat het bombardement zeventig jaar daarvoor heeft plaatsgevonden.

Herdenking
De oprichting van het monument is een initiatief van Stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis, gesteund door de inwoners van Zeelst. Het staat eerst op de strook tussen de Heuvelstraat en de Heemweg en wordt na de herinrichting eind 2016 verplaatst naar de noordelijke ingang van het Meiveld. Sinds de onthulling van het monument vindt hier jaarlijks een uitgebreide herdenking plaats met aansluitend een mis en een bezoek aan het grafmonument op het kerkhof bij de St. Willibrorduskerk.

geheimenvanveldhoven.nl

Veldhovens Weekblad, 8 september 2017