Boekbespreking, Uit de pers

Boekrecensie in Noordbrabants Historisch Jaarboek 2015

Veel lof voor boek over Jacques Cuijpers in het recent verschenen Noordbrabants Historisch Jaarboek 2015.

Een prachtig uitgevoerd boek!

Het resultaat is een prachtwerk als sieraad voor salontafel en boekenkast waarin Cuijpers’ leven is vastgelegd en zijn intellectuele nalatenschap is geborgd.

Dit kunstige schrijfwerk is zo bijzonder dat dit alleen al de aanschaf van het boek rechtvaardigt.

Welaan: geen Zeelstenaar mag deze ‘Cuijpers’ missen. Heel Veldhoven mag trots zijn op dit boek. En de inwoners van ‘Meerhoven’, de kolossale nieuwe wijk op Zeeltse grond, zullen het weinige wat er nu nog over is van Zeelst met andere ogen gaan bekijken als ze dit schitterende boek hebben aangeschaft. Het boek zal vanwege zijn vormgeving lezers van overal imponeren. Chapeau!

Bovenstaande citaten uit het recent verschenen Noordbrabants Historisch Jaarboek 2015 illustreren duidelijk dat de recensent, antropoloog Peer Meurkens, er geen misverstand over wil laten bestaan: Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis verdient alle lof en waardering met deze bijzondere uitgave van eind 2014 over de veelzijdige meester Jacques Cuijpers (1850-1926).

Dat neemt niet weg dat Meurkens in zijn uitvoerige bespreking ook een aantal minpunten noemt. Zo had hij bijvoorbeeld in de biografie meer context verwacht en bespiegeling over het privéleven van Cuijpers. Verderop neemt hij Peter Norbertus Panken, in Kempenland beter bekend als ‘meester Panken’, in bescherming waar deze vanuit ‘een gevoel van minderwaardigheid’ het schoolhoofd uit Zeelst zou hebben ontweken.

Uiteindelijk eindigt Meurkens zijn bespreking als volgt: “Dit neemt niet weg dat het een prachtboek is waarin oud-Zeelst vooral ook in het uitbundige illustratiemateriaal echt tot leven wordt gebracht. Dit boek is al bij al een parel.”

Lees de volledige recensie in het Noordbrabants Historisch Jaarboek 2015.