Uit de pers

Eerst even in d’n hof kijken

Anja Rutjens (links) en Lieke Lauwers in de nieuwe beleeftuin bij huize Sele

Met een riek verwijdert Anja Rutjens woensdag wild gras uit een deel van de voormalige kloostertuin van huize Sele. Zaterdag gaat ze er bonen en snijbonen zaaien. “Je moet er aardappelen op zetten en die bij het oogsten goed opschudden. Dan komt dat onkruid niet meer terug”, adviseert oud-Zeelstenaar Jan Krüger die even komt kijken.

Beleeftuin
Dit is precies wat Rutjens beoogt met de tuin. Ontmoeten, een praatje maken, kennis uitwisselen en overtollig plantgoed brengen of ruilen. Lieke Lauwers is servicemanager bij RSZK. “Het initiatief is enkele jaren geleden ontstaan vanuit RSZK en Wijkplatform Zeelst. Inmiddels is van enkele instanties subsidie zoals het Nationaal Ouderenfonds ontvangen. Ook de gemeente draagt bij. Een deel van de tuin is nu aangelegd en onlangs geopend.”

De tuin hoort bij Ontmoetingscentrum Zeelst dat verder bestaat uit de recreatiezaal en de dagactiviteiten van complex Sele. De tuin met planten, groenten en kruiden is er niet alleen voor de bewoners van Sele, maar voor de hele wijk. “Zeker ook voor kinderen, zij kunnen hier van alles leren. Speciaal voor hen hebben we via het IVN zoekkaarten aangeschaft met onder meer insecten, groentesoorten en landbouwgewassen. Vanmorgen was er al een groep van basisschool Zeelsterhof”, zegt Lauwers.

Idee van ZSG
Via de Stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis kwam Rutjens in contact met het initiatief. Tijdens een vergadering bracht ze het idee in om er een gemeenschappelijke tuin van te maken. Dat idee viel in goede aarde. “Als we vroeger bij mijn oma op visite gingen, moesten we altijd eerst even in d’n hof gaan kijken. Dat idee wil ik hier terug krijgen. Mensen kunnen hier lekker zitten, naar de vogeltjes luisteren, een praatje maken of even helpen.”

Inmiddels is de tuin voorzien van banken, een waterpomp en een tuinhuisje. Enkele verhoogde bloembakken zijn in bestelling. In de plantentuin staat al veel overtollig goed van particulieren. Naast de planten- en moestuin groeien ook de ideeën van Rutjens. “We willen nog een bloementuin zodat we in de recreatiezaal kunnen bloemschikken. Ook kan de opbrengst van de groentetuin inspiratie opleveren voor een kookboek.”

Ad Adriaans – Eindhovens Dagblad – 20 mei 2017
Foto: ©Fotopersburo van de Meulenhof