Het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit Zeelst bestaat 750 jaar. Een mooi excuus om te laten zien dat het gilde nog springlevend is. ‘Ondanks dat we zo oud zijn’. Eigenlijk zijn ze best een jonge groep, vindt Wim van Loon (66). Maar de haren van de leden van het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit Zeelst zijn overwegend grijs en hun gemiddelde leeftijd is 61. Hoezo jong? “Voor het gildeleven bedoel ik dan hè”, grijnst Van Loon.
Van Loon is onderdeel van de overheid, het bestuur, van het gilde. Hij is Deken-schrijver. Secretaris in gewone-mensen-taal. In zijn blauwe gildekostuum zit hij tijdens de vaste gildeavond woensdag aan tafel in de Gildekamer aan de Blaarthemseweg. Het clubhuis, zo u wilt. Naast Van Loon zit Mack van de Gevel (53). Hij is de Opperdeken (voorzitter) van het stel.
Rituelen
Even hiervoor is de voltallige overheid van zeven man sterk buiten op de foto gegaan. Allemaal in kobaltblauw kostuum. Diagonaal om hun romp hing een sjerp, met daarop gedrukt hun titulatuur. De overheidsleden vouwen die sjerp na de foto uiterst zorgvuldig op. Het gilde is omgeven van rituelen. Die nemen de leden serieus. “Tradities en geschiedenis vinden wij belangrijk. Mooi, vind ik dat”, zegt Van de Gevel. Lid van zijn het gilde betekent ook gezelligheid, zegt Van Loon: “We helpen elkaar waar nodig.”
Koning der koningen
Dat mogen best meer mensen weten, van die geschiedenis, de rituelen en de gezelligheid. Zondag is de Koning der Koningen schietwedstrijd ter ere van de patroonsdag van het gilde. De wedstrijd vindt plaats op de Zilst Mert. Van de Gevel: “We willen eens laten zien wie ze zijn en wat we doen.” Het moet een mooi spektakel worden. Koningen – winnaars van het traditionele koningsschieten – van 24 Brabantse gildes komen zondag naar de markt in Zeelst. “De koningen komen in vol ornaat”, zegt Van de Gevel. “Sommigen nemen een koningin of andere overheidsleden mee.”
Het toernooi vormt het startschot van een jaar vol vieringen ter ere van het 750-jarig bestaan van het gilde. Het Onze Lieve Vrouwe Gilde kent zijn oorsprong in het ontstaan van Meerveldhoven als Bedevaartsplaats in de 13e eeuw. Het gilde ontstond om pelgrims te begeleiden.
Oude mannen in een hok
Een gilde uit Zeelst dat pelgrims in Meerveldhoven begeleid. Hoe zit dat? “We zijn een aftakking van het gilde in Meerveldhoven. De exacte reden weten we niet, maar toen Zeelst een eigen parochie kreeg, is het gilde meegegaan”, zegt Van de Gevel. “Enkele eeuwen later kreeg Meerveldhoven weer een eigen gilde.”
Het is overigens niet helemaal zeker of het gilde daadwerkelijk zo oud is. Het oudste tastbare bewijs van het gilde is een zilveren koningsschildje uit 1619. Door branden uit het verleden zijn veel relikwieën verloren gegaan. “Maar het is altijd verteld dat we zijn opgericht in 1269”, zegt Van de Gevel. Dus daar gaan ze dan maar vanuit.
En dat jubileum moet gevierd worden, te beginnen deze zondag. “Zo kunnen we laten zien dat we er nog zijn”, zegt Van de Gevel. Van Loon: “En dat we niet een clubje mannen zijn dat alleen maar in een hok bier zit te drinken. We zijn nog springlevend. Ondanks dat we zo oud zijn.”
Eindhovens Dagblad, 10 mei 2019
Merlijn van Dijk