Boekbespreking, Uit de pers

Boekbespreking in Immaterieel Erfgoed

Jacques Cuijpers, een veelzijdig meester
Boekbespreking in Immaterieel Erfgoed, nr 3, 2015

Zelden zal een schoolmeester zoveel aandacht hebben gekregen als Jacques Cuijpers, en dan nog wel honderd jaar na zijn dood. De vijftienjarige Heemkundekring Zeelst heeft twee schitterend uitgevoerde boeken, met dvd, uitgebracht over deze veelzijdige man, die van groot belang is geweest voor historisch Zeelst.

Zo speelde hij een grote rol in de plaatselijke harmonie, waar hij jarenlang president van was, hij verzamelde volksverhalen en hij was dus schoolmeester. Zo bijzonder is die combinatie nu ook weer niet, daarom was zijn naam al in de vergetelheid geraakt. Maar Heemkundekring Zeelst kwam de naam steeds tegen bij allerlei projecten en beetje bij beetje kwam er een beeld naar voren dat zoveel interessants bood, dat er sprake was van een ware erfgoedschat. Er werden onder andere prachtige kalligrafische werken van de hand van Cuijpers gevonden en al gauw doken Frank van der Maden en Piet Vermeulen helemaal in het leven van Cuijpers, dat zo buitengewoon veel aanknopingspunten bood.

Het werden twee grote dikke delen. Deel 1 is de biografie van Cuijpers, geschreven door Frank van der Maden, aangevuld met hoofdstukken over Taalkunde (Jos Swanenberg), Volksverhalen (Willem de Blécourt), Zeden en Gebruiken (Cor van der Heijden) en Kinderrijmen (Jant van der Weg), gelardeerd met de originele teksten van Cuijpers. Deel 2 bevat zeer veel kalligrafisch werk van Cuijpers, met een inleiding van Albert Pennings. Daar-naast bevat het drie boekjes die Mariavereerder Cuijpers maakte over Onze Lieve Vrouw ter Eik te Meerveldhoven. Het eindigt met een geografisch en een bibliografisch overzicht en persoons- en plaatsnaamgegevens.

De dvd toont handgeschreven en gepubliceerde teksten en kalligrafisch werk die ook in het boek staan. Vanwege de hoge resolutie kunnen deze werken tot in detail worden bestudeerd.

Heemkundekring Zeelst, Jacques Cuijpers, een veelzijdig meester
Te bestellen via: https://www.zeelstschrijftgeschiedenis.nl/jacques-cuijpers