Uit de pers

KBO hamert met petitie op belang Veldhovense kerkenvisie

Mieke van Lisdonk-Jacobs overhandigt de petitie aan burgemeester Marcel Delhez van Veldhoven.

Met een stapel handtekeningen voor burgemeester Marcel Delhez onderstreepte de Veldhovense KBO dinsdagmiddag nogmaals dat Veldhoven snel werk moet gaan maken van een gemeentebrede visie op de toekomst van de kerken in die gemeente.

De petitie die door de Zeelster KBO is s opgezet, werd ruim 1400 keer ondertekend, zo meldde voorzitter Mieke van Lisdonk-Jacobs vol trots toen ze deze voor de deur van het gemeentehuis overhandigde aan burgemeester Delhez. Dat wethouder Hans van de Looij de gemeenteraad vorige week al liet weten dat de gemeente die kerkenvisie inderdaad wil laten opstellen, betekent volgens de KBO niet dat de ‘missie’ nu al geslaagd is.

,,Nu begint het pas, er is nog veel werk te verzetten”, aldus Van Lisdonk namens de KBO Zeelst. De KBO-afdelingen willen graag actief betrokken worden bij het opstellen van de visie. Ze hopen dat de gemeente de regie wil nemen, al zijn ze daar wel sceptisch over. Aanleiding voor die scepsis zijn uitlatingen van wethouder Van de Looij. Die zei vorige week nog dat het uiteindelijk aan het parochiebestuur en het bisdom is om te besluiten wat er met de gebouwen gaat gebeuren.

De KBO hoopt er via de gemeenteraad toch voor te zorgen dat de gemeente zich ‘proactief’ opstelt

Van de Looij zei ook een gemeentelijke monumentenlijst niet per se noodzakelijk te vinden, omdat een kerk ook beschermd kan worden door het bijvoorbeeld als beschermd dorpsgezicht aan te wijzen. De KBO hoopt er via de gemeenteraad toch voor te zorgen dat de gemeente zich ‘proactief’ opstelt. De toekomst van de kerken is in Veldhoven al jaren onderwerp van discussie.

Eindhovens Dagblad, 16 februari 2021
Foto: Jean Pierre Reijnen, DCI Media