Uit de pers

Koningsschieten Onze Lieve Vrouwe Gilde Zeelst

De nieuwe schutterskoning Toon van den Heuvel wordt gefeliciteerd door waarnemend burgemeester van Veldhoven Letty Demmers

Op maandag 6 augustus, tijdens Zeelst kermis, organiseerde Onze Lieve Vrouwe Gilde Zeelst het koningschieten, een evenement dat om de drie jaar plaats vindt. Drie schutters streden in een immense hitte om de koningstitel. Toon van den Heuvel schoot de vogel met het 76e schot van de boom en werd hierna als winnaar gehuldigd. Omroep Veldhoven TV was de hele dag aanwezig en maakte een verslag van de wedstrijd en alle ceremoniële gebeurtenissen daar omheen. Uiteraard spraken we met de winnaar en andere betrokkenen en wordt er ook aandacht besteed aan het 750 jarig jubileum dat in 2019 plaats zal vinden.

Bekijk hier de videoreportage van Omroep Veldhoven TV

Omroep Veldhoven – 6 augustus 2018
door Herman Schoemaker
Toon van de Heuvel Koningsschutter Onze Lieve Vrouwe Gilde

Zeelst – Op kermismaandag vond traditioneel weer het Koningsschieten plaats op het Gildeterrein van het Onze Lieve Vrouwe Gilde. Dit 3-jaarlijkse evenement levert de nieuwe koningsschutter op, een titel die voor 3 jaar behouden mag worden. Drie gildebroeders streden om de titel, een strijd die met het 76e schot beslist werd door Toon van de Heuvel. Hij is dan ook de nieuwe koningsschutter, een titel die hij tevens heeft tijdens het 750e jubileumjaar dat volgend jaar gevierd wordt.

In de ochtend verzamelden de gildebroeders zich in hun clubhuis Manhattan van waaruit de afmars begon naar de Sint-Willibrorduskerk voor een mis, die geleid werd door pastoor Frank van As. Hier vond ook de presentielijst en vendelgroet plaats en tot slot werd er een groepsfoto gemaakt. Vervolgens ging de groep op weg naar naar het schietterrein aan de Blaarthemseweg in Zeelst van de vereniging “Het gilde van onze Lieve Vrouwe van Zeelst en Meerveldhoven”.

Na de traditionele plichtplegingen zegende pastoor van As de schuttersboom en de gildebroeders. Waarnemend burgemeester Letty Demmers loste het openingsschot, waarna drie broeders streden om de titel koningsschutter. Ook de huidige koning deed mee. Na drie maal achter elkaar de titel koningsschutter te hebben behaald word je keizer (en een keizer mag nooit meer mee doen).
Toon van de Heuvel won uiteindelijk met het 76e schot. Toon had toevallig ook de ‘vogel’ gemaakt, het voorwerp waar op geschoten wordt. Diegene die het laatste stuk van de vogel schiet is winnaar. Toon was al eerder schutterskoning en wel van 2009 t/m 2012.

Jubileumjaar
Volgend jaar zal het 750e jubileumjaar groots gevierd worden met  onder andere de volgende activiteiten:

 • 12 mei 2019 (moederdag)
  Koning der koningen met een schietterrein in de kom van Zeelst
 • 30 juni 2019
  klein gildedag, waarbij alle gildes van Veldhoven aanwezig zijn
 • 24 augustus 2019 
  Schieten om het Gemeenteschild
 • 7 september 2019
  receptie en feest