Uit de pers

Witteboordencrimineel aan bod in Zeelster cafés

Patrick en Ellen Verhoeven hebben schik in het maken van eigen bier

Als liefhebber van bier je eigen brouwsel maken. Ellen Verhoeven-Jannes en haar man Patrick doen het al jaren. Vanaf maandag brengen zij zelfs twee bieren op de lokale markt: de bierkaart van de Zeelster horeca wordt verrijkt met De Verbitterde Weduwe en de Witteboordencrimineel.

“Alle kroegen in Zeelst hebben het voornemen om onze bieren te serveren.”

De brouwerij ligt achter hun woonhuis aan de Binnenweg. Centraal in de ruimte staat de brouwketel met een inhoud van 230 liter. Ernaast staan vier gist/lagervaten te glimmen. Dankzij de vier vaten kan het echtpaar elke week ruim vijfhonderd flessen bottelen. Gisteren was het echtpaar druk met het afvullen van flessen Witteboordencrimineel.

Brouwmeester Ellen, die het initiatief nam tot de start van de brouwerij, heeft haar hele ziel en zaligheid liggen in de receptuur. ,,Ik ben er wel een jaar mee bezig geweest. Gaandeweg krijg je steeds meer kennis van de grondstoffen en wat de kruiden precies doen. Ook de apparatuur leren we beter kennen. Daardoor zal het vanaf nu wel sneller gaan om met iets nieuws te komen. Je moet je steeds blijven ontwikkelen”, beseft ze. Het recept van het Boefke is dan ook al bijna klaar. Aan het eind van dit jaar komt de brouwerij ook nog met een vierde bier: Zwaar Delict. Dit is het zwaarste van de vier bieren. Ellen: ,,We hebben de bieren namen gegeven waarvan we denken dat mensen die leuk vinden om in een kroeg te bestellen.”

“We doen hier alles zelf, doen, van het vullen van de brouwketel tot het zetten van een stempel op de kroonkurk”, zegt Patrick. “Het is onze hobby. We vinden het leuk om dit samen te doen”, zegt het echtpaar. Afval levert de passie van Ellen niet op. Het moutafval van het brouwproces, de bostel, gaat naar de kippen, die daar inmiddels gek op zijn.

Normaal wordt er elke zaterdag bier gebrouwen. Maar vandaag voor een keer niet, want om 14.15 uur komt burgemeester Jack Mikkers de Veldhovense Bierbrouwerij officieel openen.

Eindhovens Dagblad – 29 april 2017
Foto: ©Fotopersburo van de Meulenhof