Uit de pers

Zestig jaar ploegen als sport in Zeelst

Mart Snelders op de trekker waarmee hij deelneemt aan de ploegwedstrijd

De ploegwedstrijd in Zeelst is al decennialang een begrip. Zondag wordt de zestigste editie gehouden. Organisator Mart Snelders doet zelf al net zo lang mee. Hij zit al van jongs af aan op de tractor. “We hadden een boerderij en toen mijn vader een hartinfarct kreeg, moest ik thuisblijven van school. School kostte alleen maar geld en de melk moest gereden worden. Mijn oudste broer had net een baan bij de Boerenbond, dus moest ik na zes jaar van school.”

Bij de eerste wedstrijd in 1957 was Snelders een van de deelnemers. De Jonge Boerenstand (later KPJ) organiseerde de wedstrijd. “Toen gingen we nog ploegen met de paarden erbij. Er waren er maar twee bij de hele boerenstand die een trekker hadden. Alle jonge boeren die thuis een boerderij hadden, deden mee.” Later kwamen er meer trekkers bij en verdwenen de paarden. “Dat was toen Campina verhuisde van de Paradijslaan in Gestel verder de stad in.”

In de hoogtijdagen had de ploegwedstrijd wel 68 deelnemers, nu zijn dat er nog zo’n 15, die zondag samen zes hectare ploegen. Snelders deed in alle categorieën al eens mee. “Als er in een categorie te weinig deelnemers zijn, doe ik daarin mee. Zodat er altijd tegenstanders zijn.” De Zeelsternaar heeft die mogelijkheid dankzij de verzameling van 120 ploegen rondom zijn huis.

Snelders is nu 73 en hoopt dat er iemand opstaat om de organisatie van hem over te nemen. “Maar of dat gaat lukken, zal ik zondag-avond wel zien. Onder de jeugd is er steeds minder belangstelling voor. Die werken tegenwoordig allemaal met knopjes.”

Omdat er in Zeelst al jaren geen grond meer is om te ploegen, vindt de wedstrijd plaats buiten Zeelst. De wedstrijd begint om 11.30 uur aan de Grote Aard in Veldhoven. Er wordt geploegd in de categorieën historische tractors en moderne tractors. De toegang is gratis.

Eindhovens Dagblad – 4 november 2016