Uit de pers

Zilster Molen kan er tegen door Severinus

Atelier Severinus zit vanaf vandaag officieel op een nieuwe locatie: de Zilster Molen. Een inspirerende omgeving voor de kunstenaars en de molen is hiermee generatiebestendig.

De opgave was om meer bruikbare meters te krijgen zonder daarbij afbreuk te doen aan de monumentenstatus. Overleg met Severinus en aannemer Van den Boomen leidde tot een creatieve oplossing.

De Zilster Molen aan de Kapelstraat-Noord is een bergkorenmolen uit 1858. Hij werd gebruikt voor het malen van graan voor veevoer. In 1912 kocht Anthony Kerkhofs, molenaar in Reusel, de molen voor zijn zoon Adrianus. Later verdienden er Adrianus’ zonen Piet en Toon de kost mee.

In de jaren zestig kwam de Zilster Molen bedrijfsmatig stil te staan en werd hij hobbymatig gebruikt. Janus Kerkhofs, zoon van Piet, is de derde generatie die het monument in bezit heeft. Hij weet dat monumenten veel zorg vragen. ,,Uit statistieken blijkt dat een molen bij goed jaarlijks onderhoud om de circa 25 jaar een behoorlijke restauratie nodig heeft. In 1964, 1992 en dit jaar is er groot onderhoud geweest. Gelukkig hebben we gebruik kunnen maken van een eenmalige premie van de provincie voor onderhoud.”

De restauratie omvatte onder meer het opvoegen van metselwerk, het schilderen van de molen, de ‘Van Busselneuzen’ aan het wiekenkruis vervangen en herstel van kleinere zaken. Een bergkorenmolen heeft een beperkte ruimte op de begane grond. Omdat de etages in gebruik zijn voor de aandrijvingen van de maalstoel is het rendabel krijgen van deze molens zonder bijgebouwen bijna niet te doen.

Kerkhofs:”De opgave was om meer bruikbare meters te krijgen zonder daarbij afbreuk te doen aan de monumentenstatus. Overleg met Severinus en aannemer Van den Boomen leidde tot een creatieve oplossing.”

De berg om de molen is deels weggehaald en hiervoor in de plaats kwam een ruimte met een plat dak dat op de hoogte van de berg aansluit.Deze ruimte en de benedenruimte van de molen staan ter beschikking van de kunstenaars van Severinus. “De ruimte is geschikt om in te werken en om werk tentoon te stellen. Hiermee is een basis gelegd voor een langdurige samenwerking en mogelijk is de molen nu generatiebestendig”, hoopt Kerkhofs.

Woensdag 24 mei om 14.30 uur opent Geer van Dinther, adviseur Raad van Bestuur Severinus, de nieuwe locatie van Atelier Severinus. Het atelier is op vrijdagen en elke eerste zaterdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur en op afspraak geopend. In verband met Pinksteren is het Atelier op 3 juni gesloten maar op 10 juni geopend.

Foto ©Fotopersburo van de Meulenhof
Ad Adriaans – Eindhovens Dagblad – 24 mei 2017