Necrologie, Uit de pers

Altijd op zoek naar de mens achter het verhaal

Filmhistoricus, archivaris en heemkundige Frank van der Maden 1948-2016

Filmhistoricus, archivaris en heemkundige Frank van der Maden was een man met een enorm doorzettingsvermogen die voor Brabant belangrijk filmmateriaal behield.

Frank van der Maden, geboren kapperszoon, studeerde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen Sociaal Economische Geschiedenis met specifieke aandacht voor filmkunde. Vanuit deze studie ontstond zijn belangstelling voor cinema en het bioscoopwezen. Naast zijn betrokkenheid bij de Joris Ivens Stichting stond hij aan de wieg van Filmhuis Nijmegen (het huidige LUX), de ontdekking van de Desmet-Collectie (EYE), de Film- en Fotobank Noord-Brabant (Brabant-Collectie UvT) en de heemkundekring van zijn geboortedorp Zeelst.

Na zijn studie werkte hij bij het Nederlands Film Museum, het huidige EYE, het Provinciaal Archief Flevoland en bij de Universiteit van Tilburg. Daar maakte hij naam als de man die alles wist van Brabants historisch beeldmateriaal. Aanvankelijk was hij coördinator van het Brabants Film Archief en het project Brabantse Fotografie van de Twintigste Eeuw. Vanaf 2004 was hij als coördinator Beeld en Geluid werkzaam bij de Brabant Collectie die zich in de bibliotheek van de universiteit bevindt. Over de hele wereld zocht hij naar films en hij had een fijne neus voor waar films zich ophielden.

Zeelstenaren Jan Bressers en Piet Vermeulen maakten Van der Maden mee als voorzitter van heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van zeker tien boeken die de geschiedenis van Zeelst beschrijven. Kroon op zijn werk is de tweedelige uitgave over het leven en werk van het Zeelster schoolhoofd Jacques Cuijpers. Vermeulen:”Het is onvoorstelbaar wat Frank boven water haalde uit allerlei archieven en particuliere verzamelingen.” Bressers:”Hij was altijd op zoek naar de mens achter het verhaal. Dat komt nadrukkelijk naar voren in de biografie over Cuijpers. Bij foto’s en films had hij ook interesse voor de maker. Het gaf hem voldoening dat hij de collectie van bekende Brabantse fotografen kon verwerven om deze onder te brengen in de Brabant Collectie.”

Al dertien jaar vocht Van der Maden tegen kanker, maar dat was niet waar zijn leven om draaide. Uiteindelijk heeft hij de strijd niet kunnen winnen. Maar hij heeft tot het einde toe de regie gehad. De crematie van Frank van der Maden vindt in besloten kring plaats.

Ad Adriaanse – Eindhovens Dagblad – 27 december 2016